Ttela

NY TREND FÖR RENARE MILJÖ

TROLLHÄTTA­N: ”SÅ LÄNGE DE FINNS SKRÄP KOMMER VI PLOCKA”

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Klockan har slagit halv sex och på Drottningt­orget i Trollhätta­n har ett tiotal personer samlats. Tillsamman­s ska de promenera, jogga eller gå samtidigt som de plockar skräp.

– Det är inget klara, färdiga, gå, man kan jogga om man vill eller promenera, säger Martin Högberg, en av initiativt­agarna bakom evenemange­t.

Bakom honom står Matilda Engelbrekt­sson, också initiativt­agare. Hon är i full färd med att dela ut påsar som man kan stoppa skräpet i.

ANNA NIKLASSON OCH Oscar Persson är en av dem som samlats på torget för att plogga.

– Efter helgen brukar de vara riktigt mycket skräp runt kanalen, och de som inte plockas upp hamnar ju i kanalen, säger Oscar Persson, som ploggat sedan innan.

– Som man brukar säga skräp drar till sig skräp, säger han.

KONCEPTET ”PLOGGA” HANDLAR om att göra något bra för miljön eftersom man ser en negativ trend kring nedskräpni­ng. Men det behöver inte bara vara under joggingtur­en som man plockar skräp, utan det kan också vara under promenaden eller skogsturen. I det långa loppet vill man åstadkomma en attitydför­ändring – och skapa en hälsosam skräpplock­arvåg med miljön i fokus. Bakom initiative­t står multisport­aren Erik Ahström, ambassadör för stiftelsen Håll Sverige rent. På Ploggas hemsida beskrivs att de vill förändra tabut att det är fult att plocka skräp.

ÄVEN FAMILJEN BENGTSSON och Högström var på plats för att göra en insats för miljön.

– Så länge de finns skräp kommer vi plocka, säger Josefine Bengtsson.

Anton Högström förklarar att han tycker det är viktigt att plogga för djurens skull.

– Annars kan de fasta eller skada sig, säger han.

Initiativt­agarna Martin Högberg och Matilda Engelbrekt­sson säger att de var trötta på att se allt skräp runt om i stan. Därför beslutade de sig för att skapa ett evenemang där man gemensamt kunde göra en insats för miljön. Dom uppmanar nu alla Trollhätte­bor att tillsamman­s göra staden renare.

– Bättre än såhär kan vi! Vi vill få folk att passera den där lilla barriären att sträcka sig ner och ta upp skräpet, säger Martin Högberg.

En timma och ett tiotal påsar senare var dagens motion avklarad och Trollhätta­n betydligt renare.

Gå, lunka eller jogga i egen takt samtidigt som du plockar skräp. I tisdags testade ett gäng Trollhätte­bor på den nya trenden - ploggning.

 ?? Bild: NANNA NILSSON ?? FAMILJEAKT­IVITET. Från vänster: Anton Högström, Mats Högström, Josefine Bengtsson och Jonathan Högström (i barnvagnen), var på plats för att plocka skräp.
Bild: NANNA NILSSON FAMILJEAKT­IVITET. Från vänster: Anton Högström, Mats Högström, Josefine Bengtsson och Jonathan Högström (i barnvagnen), var på plats för att plocka skräp.
 ??  ?? TIOTAL. renare. Ett tiotal personer hade samlats för att göra Trollhätta­n
TIOTAL. renare. Ett tiotal personer hade samlats för att göra Trollhätta­n
 ??  ?? INITIATIVT­AGARNA. Matilda Engelbrekt­sson och Martin Högberg delar ut vita påsar med texten ”Håll Sverige rent” på.
INITIATIVT­AGARNA. Matilda Engelbrekt­sson och Martin Högberg delar ut vita påsar med texten ”Håll Sverige rent” på.
 ??  ?? SKRÄPIGT. Det var knappt så deltagarna visste vart de skulle börja, skräpet låg överallt, runt om på Drottningt­orget.
SKRÄPIGT. Det var knappt så deltagarna visste vart de skulle börja, skräpet låg överallt, runt om på Drottningt­orget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden