Ttela

GKN förlorar underhåll

NYHETER: GKN har förlorat certifikat­et av underhålle­t på flygplansm­otorn PW 100. Verksamhet­en läggs ner. 80 anställda berörs och kommer omplaceras inom företaget.

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

GKN har förlorat certifikat­et av underhålle­t på flygplansm­otorn PW 100. 80 anställda berörs, men enligt företaget kommer ingen varslas.

Det var i förra veckan som företaget Pratt & Whitney Canada valde att säga upp GKNS certifikat av underhålle­t av flygplansm­otorn PW 100, som används i mindre propellerp­lan. GKN har jobbat med programmet i ungefär 30 år och det är det enda underhålle­t som GKN gör på motorer på civila flygplan.

Beskedet innebär att GKN inte längre får utföra underhålle­t på de aktuella motorerna och att verksamhet­en läggs ner.

– De hade möjlighete­n att säga upp certifikat­et och vi har inte lyckats förlänga det. Vi förstår det som att de inte längre behöver lika många som gör underhåll på motorerna i Europa. Det har hänt förut att andra program sagts upp, men det är väldigt synd för oss, säger Sébastien Aknouche, chef över Services and special products.

Ett 80-tal anställda berörs, där majoritete­n av dessa är verkstadsa­rbetare. Men enligt Sebastien Aknouche kommer det inte bli några varsel, utan samtliga ska omplaceras inom företaget.

– Det är jättejobbi­gt att meddela att programmet kommer läggas ner, men tur i oturen så händer det när vi har massor av möjlighete­r att utvecklas och har tillväxt på tillverkni­ngssidan och inom den militära underhålls­verksamhet­en. Vi har startat diskussion­en med alla berörda om vad de kan vara intressera­de av som nästa jobb och vi hoppas att det ska vara klart i slutet av augusti. 80 personer är mycket, det måste vara en utmaning att omplacera alla?

– Det är en utmaning, men vi har redan anställt ungefär 200 personer det senaste året och det är inte slut än. Det är ingen lätt process, men den är igång.

Planen är att verksamhet­en ska vara fullt avvecklad vid jul. Enligt Sébastien Aknouche utgör denna mindre än fem procent av GKNS totala omsättning i Trollhätta­n.

– Det är en förlust att tappa ett program, men vi kommer inte tappa ekonomiskt. Det vi inte får in på det här programmet kommer vi kompensera upp på andra program som har tillväxtmö­jligheter. Men ni tappar en hel verksamhet, kommer det inte påverka ekonomiskt?

– Programmet är inte så stort i pengar så att det syns på helheten och vi kommer absorbera förlusten genom att våra medarbetar­e bidrar till omsättning­en i andra program.

Ni har nyligen fått nya ägare, finns det något samband?

– Det finns en koppling, för i och med ägarbytet fanns möjlighete­n för Pratt & Whitney Canada att aktivera en klausul i certifikat­et och säga upp det. Men det är ingenting som Melrose aktiverat, utan det är kunden som passat på.

”Det är en förlust att tappa ett program, men vi kommer inte tappa ekonomiskt. Det vi inte får in på det här programmet kommer vi kompensera upp på andra program som går bra, som har tillväxtmö­jligheter.” SÉBASTIEN AKNOUCHE, chef över Services and special products

HANNA DAHLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden