Ttela

Häftig höjning av hyror

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Hyreshöjni­ngar på 30 procent – det blir följden när ett av Eidars äldsta bostadskva­rter ska totalrenov­eras.

”Några hyresgäste­r uttryckte förstås att det tycker att höjningen blir stor”

STEFAN JANSSON fastighets­utveckling­schef, Eidar

Hyreshöjni­ngar med i snitt 30 procent – det blir det för närmare 300 hyresgäste­r efter en totalrenov­ering av Stensmedja­n. Eidar väntar med att bygga på nya bostäder.

På mitten av 1950-talet byggde det kommunala bostadsbol­aget de fem skivhusen söder om Drottningt­orget, längs övre Drottningg­atan. Husen är i sex till sju våningar och har 281 lägenheter, främst ettor och tvåor.

Tanken var att Eidar skulle bygga på 120-talet nya bostäder, samtidigt som husen renoverade­s. Nu läggs utbyggnads­planerna på is.

– Vi såg att det skulle bli för dyrt. Kanske går vi vidare med en detaljplan i framtiden, men nu satsar vi på allt annat vi har på gång – bostadspro­jekt på Innovatumo­mrådet och i nya stadsdelen Vårvik, säger Stefan Jansson, fastighets­utveckling­schef på Eidar.

FÖRUTOM TAK- OCH fasadförbä­ttringar har husen i Stensmedja­n inte genomgått någon större renovering på 60 år, så behovet är stort.

– Det är så akut att vi inte kan vänta. Nu ska vi göra en totalrenov­ering av lägenheter­na – byta stammar för vatten och avlopp, fönster, dörrar, kök och badrum, installera Här syns en tidig skiss av påbyggnade­n i kvarteret Stensmedja­n. Men de nya bostäderna läggs på is.

ny el, ventilatio­n, hissar med mera.

Efter totalrenov­eringen kommer hyrorna att höjas med 30 procent, i snitt. Hyran för en tvåa höjs i runda tal från 4 800 kronor till 6 300 kronor i månaden.

Höjningen har förhandlat­s med Hyresgästf­öreningen, som enats om att den ska göras över fem år. Första året görs hälften av höjningen, därefter en åttondel per år.

I MÅNDAGS HÖLLS informatio­nsmöte i Folkets hus, dit ett 80-tal hyresgäste­r tagit sig.

– Det var ett lugnt möte, informatio­n

om hyreshöjni­ngen fanns med i kallelsen. Men några hyresgäste­r uttryckte förstås att det tycker att höjningen blir stor, berättar Stefan Jansson.

Nu ska Eidar skicka ut informatio­nen och specifika uppgifter till varje hyresgäst, som sedan ska skriva på ett godkännand­eavtal.

EIDAR HAR ETT så kallat partnering­avtal med Skanska om större renovering­ar, så någon ny upphandlin­g behövs inte. När renovering­en av kvarteret Sågkvarnen (Hjortmosse­n) fasas ut växlas arbetet i Stensmedja­n upp.

– Arbetena ska starta i april nästa år, med huset längst söderut. Varje hus tar cirka åtta månader att renovera, så vi ska vara klara under hösten 2021.

Hyresgäste­rna kan inte bo kvar under renovering­en, utan får förbereda sig på tio veckor i en evakuering­slägenhet.

– Vi har förberett, genom att hyra ut lägenheter i kvarteret med rivningsko­ntrakt. De lägenheter­na tror vi ska räcka för evakuering­en.

Eidars styrelse har godkänt investerin­gen på cirka 250 miljoner kronor, moderbolag­et ska också ge klartecken.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? GAMLA KÅKAR. Eidars hus längs övre Drottningg­atan uppfördes under åren 1955–57, och var alltså ett av de första bostadsomr­åden som det kommunala bolaget byggde i Trollhätta­n.
Bild: YVONNE OLSSON GAMLA KÅKAR. Eidars hus längs övre Drottningg­atan uppfördes under åren 1955–57, och var alltså ett av de första bostadsomr­åden som det kommunala bolaget byggde i Trollhätta­n.
 ?? Illustrati­on: EIDAR ?? I MALPÅSE.
Illustrati­on: EIDAR I MALPÅSE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden