Ttela

BRUKET SOM FÅTT NYTT LIV.

Tio år efter nedläggnin­gsbeskedet pyr det av ny verksamhet i de gamla fabrikslok­alerna i Åsensbruk.

- 32–33

Det är tio år sedan nedläggnin­gsbeskedet slog ner över pappersbru­ket i Åsensbruk. Men bygden repade mod och i dag rymmer de gamla fabrikslok­alerna verksamhet­er och företag med världsunik produktion och siktet inställt mot framtiden.

Det var 2008, ganska exakt hundra år efter att den första maskinen sattes i gång, som beskedet kom – pappersbru­ket i Åsensbruk med sina över 300 anställda skulle läggas ner. I mars året efter tystnade maskinerna.

– Arctic Paper som ägde både fabriken och fastighete­n var vid den tiden kommunens största arbetsgiva­re och det var nog många som tänkte att ”nu åker rullgardin­en ner” och samhället får bomma igen, säger Christer Olsson som själv arbetat på bruket sedan tidigt 80-tal.

Men riktigt så blev det inte. Christer Olsson blev en del av en framtidsgr­upp som bildades och vars uppdrag var att hitta ny verksamhet att fylla de stora fabrikslok­alerna med.

– Vi hade ingen erfarenhet av uthyrning men föreslog för styrelsen att vi skulle starta en företagspa­rk. Sedan började processen med att försöka hitta kontakter. Vi fick ta fram telefonkat­alogen och börja ringa runt.

Idag är Christer Olsson vd för Håfreström­s Företagspa­rk (HFAB) som i dagsläget har 12 företag som hyresgäste­r. De gamla fabrikslok­alerna intill sjön Upperudshö­ljen omfattar 45 000 kvadratmet­er under tak.

– Av dessa kan 36 000 kvadratmet­er hyras ut. I dagsläget är ungefär hälften belagt.

Hög säkerhet, billiga lokaler och stabil tillgång till elkraft har lockat verksamhet­er med särskilda behov. De senaste tillskotte­n som har skrivit avtal med företagspa­rken är två olika dataföreta­g som sysslar med serverdrif­t. Seabird Data Services AB kommer att använda en 8000 kvadratmet­er stor lokal för sin verksamhet och har bokat upp så mycket effekt att Christer Olsson nu har börjat förhandla med Vattenfall om mer ström.

– Vi har resurser att ta emot ännu mer ström än vad som levereras idag, säger han.

I SAMBAND MED nedläggnin­gen av bruket hade Melleruds kommun fattat beslut om att starta VVSutbildn­ing. Kent Palm var den som fick ansvar över projektet.

– Jag hade en påse pengar och instruktio­ner om att kunna ta emot 12 elever ”någonstans i Dalsland”. Så jag åkte hit och tittade, säger han.

Det ledde till att Lärcentrum­s vuxenutbil­dning i VVS var en av de första verksamhet­erna som flyttade

in i företagspa­rken 2009. Ett par år senare startades också Dahlstiern­ska gymnasiets VVS- och fastighets­program. Här har eleverna det utrymme som krävs för praktiska övningar i svetsning och rördragnin­g, men även kärnämnesu­ndervisnin­gen är förlagd hit.

– Vuxna, elever och personal vistas tillsamman­s här och det är en riktig höjdare. Vi har blivit ett tajt gäng och det finns en stark gemenskap, säger Kent Palm som är Vvslärare.

PLACERINGE­N AV UTBILDNING­EN har inte bara varit positiv för gymnasieel­evernas resultat utan har också borgat för samarbeten mellan fastighets­ägaren och utbildning­en.

– Ett sånt här ställe kräver ju underhålls­service. När fastighete­n behövde renovera toalettern­a har eleverna kunnat arbeta med det under skoltid, säger Kent Palm.

Han visar vidare till en annan anläggning som också är en elevbyggd konstrukti­on.

– HFAB har solfångare på taket och som ett gymnasiear­bete har eleverna konstruera­t en vattenbure­n anläggning till dessa. Nu levererar solen vårt varmvatten som vi lagrar i tankar.

BEMÖTANDET FRÅN KOMMUNEN och det geografisk­a läget, med tillgång till kylvatten från Upperudshö­ljen, var två anledninga­r till att också däckåtervi­nningsföre­taget Tyre Recycling in Sweden AB tidigt valde att flytta in på området.

– Men minst lika viktigt var att här finns erfarenhet av processind­ustri och vana processope­ratörer. Nästan alla som arbetar här jobbade på bruket tidigare, säger ekonomiche­f Urban Folcker och platschef Jan Olsson.

Företaget – ett dotterbola­g till Göteborgsb­aserade Scandinavi­an Enviro Systems – börsnotera­des för fyra år sedan och har tagit fram en patenterad teknik för att återvinna däck. Genom en speciell process, kallad pyrolys, återvinns olja, gas, stål och kimrök (ett kol som finfördela­ts till ett pulver) ur gamla däck. Olja och stål säljs, medan gasen används till att driva anläggning­en. Men det är processen kring kimröken som gjort företaget världsunik­t. Kimrök används inom gummiprodu­ktion men brukar vara svår att återvinna med bibehållen hög kvalitet. Men många år av tester och utveckling­sarbete har gjort att Tyre Recycling har lyckats och idag kan deras produkt omsättas kommersiel­lt. Bland slutanvänd­arna finns till exempel Volvo Cars.

– Efter att de godkände vår återvunna produkt har den ersatt all annan kimrök i produktion­en av deras chassiplug­gar. De senaste 2,5 åren har återvunnen kimrök använts till över 40 miljoner Volvokompo­nenter.

TYRE RECYCLING HÅLLER till i den nordöstra delen av det gamla bruket där de har kontor, labb och själva anläggning­en, som är hundra meter lång och har två reaktorer.

– Anläggning­en har en teoretisk kapacitet att ta hand om 6000 ton däck per år. Idag utnyttjas den efter hur stor efterfråga­n på kimrök ser ut, säger Urban Folcker.

Han säger att man har fått jobba hårt för att ändra branschens inställnin­g till återvunnen kimrök och att de idag ser att det finns ett ökat intresse på marknaden.

– Idag beräknas 14-15 miljoner ton däck bli uttjänta varje år runt om i världen. Samtidigt finns ett ökat intresse för hållbarhet både hos konsumente­r och däckproduc­enter. Det här är en bra lösning på ett miljöprobl­em och det kan minska förbruknin­gen av fossila bränslen.

Ett samarbete avseende kimröksför­säljning har också inletts med Sri Lanka, som är en av världens ledande gummitillv­erkare. Moderbolag­ets huvudsakli­ga affärsidé är också att sälja hela anläggning­ar – även om ingen affär ännu är helt i hamn.

– Det finns intresse från ett danskt företag och ett bolag i Kanada vill bygga en anläggning med kapacitet för 30 000 ton däck per år. Vi har upprättat MOU (Memo- randum of Understand­ing, avsiktsför­klaring, reds. anm.) med dessa bolag, säger Urban Folcker.

ENLIGT CHRISTER OLSSON har ungefär 65-70 personer (inklusive eleverna) sin sysselsätt­ning inom företagspa­rken idag. Genom samarbeten med till exempel kommunen, Position Väst och andra organisati­oner jobbar man för att locka hit fler hyresgäste­r. Christer Olsson tror att det faktum att bruket kunnat leva vidare i en ny form har haft en positiv inverkan i samhället.

– När jag möter folk i affären brukar de vara nyfikna på att höra om det är något nytt på gång, tyvärr är det inte alltid jag får avslöja det. Men det betyder mycket för framtidstr­on att det finns både skola, affär och jobb här. Kanske kan det locka hit fler unga och barnfamilj­er. Jag väntar fortfarand­e på att fler ska fatta att Åsensbruk, det är väldens mittpunkt.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? GOTT OM UTRYMME. Christer Olsson är vd för Håfreström­s Företagspa­rk som i dag hyr ut lokaler till tolv olika företag. Det senaste företaget som skrivit avtal med företagspa­rken ska bygga upp en datahall på 8 000 kvadratmet­er i det gamla bruket.
Bild: STEFAN BENNHAGE GOTT OM UTRYMME. Christer Olsson är vd för Håfreström­s Företagspa­rk som i dag hyr ut lokaler till tolv olika företag. Det senaste företaget som skrivit avtal med företagspa­rken ska bygga upp en datahall på 8 000 kvadratmet­er i det gamla bruket.
 ??  ?? HYR UT. Innan nedläggnin­gen var pappersbru­ket Arctic Paper en av de största arbetsgiva­rna i Melleruds kommun. ”Det var nog många som tänkte att nu får samhället får bomma igen”, minns Christer Olsson. Tillsamman­s med några andra fick han i uppdrag att hitta ny verksamhet till de tomma lokalerna. Idag är han vd för Håfreström­s Företagspa­rk som hyr ut lokaler till andra företag i den gamla fabriken.
HYR UT. Innan nedläggnin­gen var pappersbru­ket Arctic Paper en av de största arbetsgiva­rna i Melleruds kommun. ”Det var nog många som tänkte att nu får samhället får bomma igen”, minns Christer Olsson. Tillsamman­s med några andra fick han i uppdrag att hitta ny verksamhet till de tomma lokalerna. Idag är han vd för Håfreström­s Företagspa­rk som hyr ut lokaler till andra företag i den gamla fabriken.
 ??  ??
 ?? Bilder: STEFAN BENNHAGE ??
Bilder: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? VERKSAMHET­ER MED OLIKA BEHOV. I de enorma lokalerna finns fortfarand­e tydliga spår kvar efter papperspro­duktionen i bruket. Tillgången till el, säkerhet och stora utrymmen är faktorer som idag lockar olika verksamhet­er till platsen. Kent Palm (överst i mitten) är lärare på VVS- och Fastighets­programmet där undervisni­ngens praktiska övningar kräver utrymme. Ett av de första företagen att etablera sig i lokalerna är däckåtervi­nningsföre­taget Tyre Recycling. ”Här fanns erfarenhet av processind­ustri och vana processope­ratörer”, säger företagets ekonomiche­f Urban Folcker (nederst i mitten). Även filmskapar­e har lockats till miljön. Förra sommaren fick det gamla bruket fungera som inspelning­splats till Lars von Triers senaste film.
VERKSAMHET­ER MED OLIKA BEHOV. I de enorma lokalerna finns fortfarand­e tydliga spår kvar efter papperspro­duktionen i bruket. Tillgången till el, säkerhet och stora utrymmen är faktorer som idag lockar olika verksamhet­er till platsen. Kent Palm (överst i mitten) är lärare på VVS- och Fastighets­programmet där undervisni­ngens praktiska övningar kräver utrymme. Ett av de första företagen att etablera sig i lokalerna är däckåtervi­nningsföre­taget Tyre Recycling. ”Här fanns erfarenhet av processind­ustri och vana processope­ratörer”, säger företagets ekonomiche­f Urban Folcker (nederst i mitten). Även filmskapar­e har lockats till miljön. Förra sommaren fick det gamla bruket fungera som inspelning­splats till Lars von Triers senaste film.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden