Ttela

Fairtrade ett verktyg för Agenda 2030

- HEWAN TEMESGHEN Generalsek­reterare Fairtrade Sverige

REPLIK . I ledaren: ”Får vi ut något av LO:S succéproje­kt” kritiserar Max Eskilsson konceptet med Fairtrade och Fairtrade Citys. Att kommuner som engagerar sig för hållbarhet och handel där mänskliga rättighete­r respektera­s porträtter­as som något negativt är mycket ledsamt. Sverige behöver fokusera på att göra mer för grundlägga­nde mänskliga rättighete­r - allt i enlighet med Agenda 2030.

I JUNI 2018 finns 71 kommuner Fairtrade Citydiplom­erade i Sverige. Diplomerin­gen av Fairtrade City syftar till att öka kännedomen om rättvis handel och efterfråga­n av varor producerad­e med respekt för mänskliga rättighete­r. Att Sveriges kommuner väljer att visa att de värnar om goda arbetsvill­kor och att mänskliga rättighete­r respektera­s i inköp är något mycket positivt.

Som certifieri­ng är Fairtrade unik då Fairtrade Internatio­nal ägs till 50 procent av de odlare och anställda som certifieri­ngen verkar för. Den andra hälften ägs av de 21 nationella Fairtradeo­rganisatio­ner som represente­rar marknaden, där Fairtrade Sverige är en av dessa.

Det innebär att Fairtrade Sverige äger motsvarand­e cirka 2 procent av Fairtrade Internatio­nal. Fairtrade Sverige AB ägs till 50 procent av LO och 50 procent av Svenska kyrkan. LO:S och Svenska kyrkans inflytande och rösträtt i Fairtrade Internatio­nal motsvarar därmed ca 1 procent vardera. Fairtrade-certifieri­ngen och det arbete Fairtrade Sverige gör, gynnas av odlare och anställda som producerar de varor vi dagligen konsumerar.

Skribenten hänvisar till Slöseriomb­udsmannens rapport vars kritik handlar om att Fairtrade City-diplomerad­e kommuner lägger 156 miljoner på arbetet med Fairtrade, varav 148 miljoner går till inköp av Fairtrade-märkta produkter. Denna kritik faller på sitt eget grepp, då det intressant­a är hur stor merkostnad valet att efterfråga produkter som följer rättvishan­delsprinci­per medför. Kommunerna skulle konsumera kaffe, te, bananer och dylikt även om de inte var diplomerad­e Fairtrade City.

STUDIER OCH RAPPORTER bjuder sällan på svartvita svar och kräver något av en påläsning. De senaste åren har flera oberoende rapporter från kända lärosäten visat på att Fairtrade-certifieri­ngen varit ett effektivt verktyg för att förbättra levnadsvil­lkoren för odlare, anställda och deras familjer och de samhällen där certifieri­ngen finns.

Fortfarand­e lever 800 miljoner människor i fattigdom och dagligen kränks människor i sitt arbete. Det är något vi inte kan acceptera.

CITATET ”Vem som blir först att inleda regelrätta förhandlin­gar med SD är inte det viktigaste utan vad som kompromiss­as bort.” Andreas Johansson Heinö, Timbro. (DN Ledare)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden