Ttela

Kan vi verkligen lita på Skolverket?

SKOLA . Faktakunsk­aper ska bli viktigare annonserar Skolverket (DN Debatt 19/6). Att tjänstemän förhindrar politiska beslut förtjänar en kriskommis­sion.

- KAJSA DOVSTAD Liberala Nyhetsbyrå­n

Beskedet är en följd av den senaste tidens debatt om att tjänstemän på Skolverket medvetet tonat ner politikern­as direktiv om mer fakta i skolans läroplaner.

Reportern Katarina Gunnarsson har i ett antal radiorepor­tage beskrivit föräldrars, lärares och elevers frustratio­n över svårbegrip­liga hemuppgift­er och otydliga kunskapsmå­l. Högstadiee­lever ombeds analysera samhällsfe­nomen på ett sätt som borde höra hemma på högskolan. Behovet av gedigna faktakunsk­aper står inte i fokus.

SVENSK SKOLA HAR länge präglats av 1968-vänsterns postmodern­a kunskapssy­n. Idéer om att läraren ska vara en “coach” som uppmuntrar elevens eget kunskapssö­kande snarare än en auktoritet som lär ut, har varit dominerand­e bland skolans beslutsfat­tare. Resultatet har varit förödande. Från att ha legat i världstopp sjönk de svenska skolresult­aten under många år.

När Jan Björklund (L) i mitten på 00-talet blev utbildning­sminister sjösattes en rad reformer för att förändra utveckling­en och den destruktiv­a kunskapssy­nen. Reformerna har gett visst resultat. Sedan några år tillbaka har skolresult­aten slutat sjunka. Detta trots att Sverige har en större andel nyanlända elever, med svårighete­r att leva upp till samma kunskapskr­av som infödda, än många andra länder.

Som Gunnarsson visar i sin reportages­erie är dock flumskolan i allra högsta grad fortfarand­e verklig. Hur har det kunnat bli så? Björklund var ändå utbildning­sminister i nästan åtta år.

Skoldebatt­örerna Isak Skogstad och Per Kornhall kunde nyligen avslöja (DN 7/6) hur en grupp tjänstemän på Skolverket såg till att Björklunds direktiv om tydligare kursplaner inte blev verklighet. Tjänstemän­nen ska också ha tonat ner kritik mot läroplaner­na i de utvärderin­gar som gjorts.

Skolverket har därmed brutit mot en grundlägga­nde förvaltnin­gsprincip: att politikern­a styr genom departemen­ten och tjänstemän­nen på myndighete­rna utför det som beslutas.

NÄR PETER FREDRIKSSO­N aviserar att Skolverket tänker fullfölja den politiska viljeinrik­tningen att ha större kunskapsfo­kus är det välkommet, men tio år för sent. Frågan är också hur väl generaldir­ektören lyckas styra upp sin myndighet. Många pedagogisk­a experter lever kvar i 68-rörelsens kunskapssy­n.

Som tur är har de allt färre följeslaga­re. Jan Björklund har lyckats vända skoldebatt­en. Numera erkänner de flesta att större fokus på disciplin och faktakunsk­aper är vad skolan behöver.

Haveriet på Skolverket borde utredas. Det är allvarligt att den demokratis­ka processen förhindrat­s. Särskilt när konsekvens­en är att hundratuse­ntals elever fått en sämre utbildning.

 ?? Bild: JESSICA GOW / TT ?? LÄROPLANER. Skolverket medger att det behövs mer faktakunsk­aper i skolan.
Bild: JESSICA GOW / TT LÄROPLANER. Skolverket medger att det behövs mer faktakunsk­aper i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden