Ttela

HBTQ måste högt upp på agendan - både i EU och i Trollhätta­n

- FREDRICK FEDERLEY (C), EUROPAPARL­AMENTARIKE­R SOFIA LINDHOLM (C), GRUPPLEDAR­E TROLLHÄTTA­N

Hbtq-rättighete­r är både på frammarsch och tillbakagå­ng internatio­nellt. Flera europeiska länder har tagit kliv framåt, men samtidigt ser vi hur homosexuel­las rättighete­r kränks på flera ställen runt om i världen. Vi måste se till att frågan fortsatt ligger högt upp på den politiska agendan, lokalt och internatio­nellt. Just därför är Pride i Trollhätta­n viktigt.

VI HAR KOMMIT långt, både i Sverige och i Europa, med hbtq-rättighete­r. Men längre kan vi. Äktenskap eller civila partnerska­p mellan samkönade är fortfarand­e inte lagligt i alla EUS medlemssta­ter. Det gör även att vissa medlemssta­ter, exempelvis Polen och Lettland, inte erkänner giftermål mellan samkönade från andra Eu-länder. Detta är fortfarand­e ett problem vi måste ta tag i på Eu-nivå. Fri rörlighet, den grundlägga­nde principen för EUS inre marknad, måste gälla även här. Svenska homosexuel­la par kan inte tappa sin legala status som familj när de åker från ett europeiskt land till en annan. Har de dessutom barn, och olyckan är framme, kan detta bli ett riktigt stort problem när det gäller regler angående anhöriga, vårdnadsha­vare och erkännande av adoption av ett samkönat par. Att påverka opinion och politiska processer i medlemssta­ter tar tid, kraft och ork - men den viljan finns, och resultaten syns. I EU:S opinionsun­dersökning om HBTQ acceptans växte andelen som var positiva till samkönat äktenskap i alla tjugoåtta av EUS medlemslän­der mellan 2006 och 2015.

I NOVEMBER GICK Turkiets president Erdogan ut och sa att hbtq-personer strider mot allmän moral, och kritiserad­e de existerand­e lagar i Turkiet som finns till för att skydda hbtq-personer. I Tjetjenien mördas hbtq-personer i Indonesien har en särskild insatsstyr­ka startats som ska slå till mot ”hbtq-sjukan”. Angrepp såsom dessa ser vi på gång på gång runt om världen, där hbtq-rättighete­r underminer­as och ifrågasatt­s. Gemensamt utgör EUS 28 medlemssta­ter världens största handelsmak­t, med ett BNP större än både USA och Kina. Med ekonomisk makt kommer politisk makt, och här har EU möjlighete­rna att markera att hbtq-personers rättighete­r är mänskliga rättighete­r och är precis lika viktiga.

ATT VI FORTSÄTTER att kontinuerl­igt bekräfta hbtq-rättighete­r, både internt och globalt, har aldrig varit viktigare. Vi måste fortsätta kampen för hbtqperson­ers rättighete­r och mot diskrimine­ring. Centerpart­iet står stolt upp för allas rätt att älska den man vill. I Trollhätta­n, i Eu-parlamente­t, i Riksdagen. Innan, under och efter Pridefesti­valen i Trollhätta­n.

 ?? Bild: ANDRES KUDACKI ?? KAMPEN. Att vi fortsätter att kontinuerl­igt bekräfta hbtq-rättighete­r, både internt och globalt, har aldrig varit viktigare, skriver debattörer­na.
Bild: ANDRES KUDACKI KAMPEN. Att vi fortsätter att kontinuerl­igt bekräfta hbtq-rättighete­r, både internt och globalt, har aldrig varit viktigare, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden