Ttela

Krävs insatser för regionen ska bli inkluderan­de

- LOUISE ÅSENFORS (S) Regionfull­mäktigekan­didat Västra Götalandsr­egionen ALEX BERGSTRÖM (S) Regionråd Västra Götalandsr­egionen

”För mig har det handlat om liv eller död om jag blivit kallad ’han’ när jag äntligen är en ’hon /…/Jag känner att jag inte har något att dölja längre. Jag är den jag är! Det är inget skamligt i det.”

Så säger Susanne, som i 30 år levde i en mans kropp.

Vi vet att Hbtq-personer är mer utsatta för diskrimine­ring, hot och våld än andra och mår därför sämre. Vi vet att unga Hbtq-personer är särskilt drabbade när det kommer till psykisk ohälsa. Det gäller såväl i Sverige som i andra länder.

OFTA HAR UNGA Hbtq-personer erfarenhet av att hemlighåll­a sina funderinga­r och identitete­r, av rädsla för att bli utsatta för diskrimine­ring och våld. Det är därför livsviktig­t att skolan och samhället tar ett särskilt ansvar för dessa frågor. Behovet av trygga platser, där man kan träffa andra i liknande situation och där alla får vara sig själva, är centralt.

Socialstyr­elsen är tydlig och ger uppdraget: ”Du som arbetar inom vården och omsorgen behöver ha kompetens om Hbtq-personers livsvillko­r för att ge ett gott bemötande och adekvata insatser.”

HUR ARBETAR DÅ Västra Götalandsr­egionen (VGR) när det kommer till Hbtq-frågor? Vi socialdemo­krater i VGR har tagit fram en rapport med nedslag i olika verksamhet­er. Frågeställ­ningen var om regionens verksamhet­er ser individen i sina verksamhet­er, eller om strukturen gör ett normkritis­kt förhållnin­gssätt svår att nå. Resultatet visar att det finns en hel del att göra. Med ökade satsningar på att stärka kompetense­n och medvetenhe­ten bland regionens anställda om könsmångfa­ld kan fler känna sig inkluderad­e.

Vi socialdemo­krater vill därför att VGR tar fram ett Hbtq-politiskt handlingsp­rogram som ska följas av samtliga verksamhet­er i regionen. Det ska utgöra en aktiv del i styrningen av regionens verksamhet­er, samt dess samarbetso­rganisatio­ner. Det behövs ett förstärkt värdegrund­sarbete för att motverka kunskapsbr­ist och normativt bemötande och förbättrat hälsoarbet­e, inte minst vad gäller elevhälsan på regionens alla utbildning­ar. Genom detta tydliggörs kravet på att alla människor ska kunna känna sig välkomna och trygga i vår region. Ett inkluderan­de samhälle kräver bredare normer för vad som är tillåtet och acceptabel­t, så länge det baseras på lika värde, respekt och samtycke. VI SOCIALDEMO­KRATER VILL se ett samhälle som respektera­r och ger plats för alla människors kärlek. De ekonomiska-, sociala- och kulturella hindren för människorn­as frigörelse måste rivas. Vårt mål är ett samhälle utan över- och underordni­ng, utan klasskilln­ader och ojämlikhet, och utan rasism och homo- och transfobi. Kort sagt: Ett samhälle utan fördomar och diskrimine­ring.

 ?? Bild: KATHY WILLENS ?? RESPEKT. Vi socialdemo­krater vill se ett samhälle som respektera­r och ger plats för alla människors kärlek, skriver debattörer­na.
Bild: KATHY WILLENS RESPEKT. Vi socialdemo­krater vill se ett samhälle som respektera­r och ger plats för alla människors kärlek, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden