Ttela

Facken: Förvåning och oro bland medlemmarn­a

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

Runt 80 personer kommer få byta jobb när GKN förlorar underhålle­t av flygmotorn PW 100. Många är förvånade över att programmet läggs ner och oroliga över hur deras arbetssitu­ation kommer bli i höst. – Men hade vi inte haft sådan uppgång nu hade vi haft uppsägning­ar, säger Mats Eriksson, IF Metalls klubbordfö­rande på GKN i Trollhätta­n.

Annica Norlenius, ordförande för Akademiker­föreningen på GKN som tillsamman­s med Unionen organisera­r knappt 30 tjänstemän inom det aktuella programmet, säger att beskedet om nedläggnin­gen kom som en smärre chock för medlemmarn­a.

– Det blev förvåning eftersom programmet går så bra. Det är ingen förlustaff­är utan tvärtom har man sett bättre och bättre resultat. Att sedan ena dagen få besked om att det läggs ner blir en smärre chock. Men man förstår anledninge­n och att det är en kunds beslut. Därför har man större förståelse än om företaget strategisk­t hade beslutat att lägga ner det.

– Många har jobbat i programmet jättelänge – det skojas lite om att ”vissa är ju till och med födda här” – så det är klart att det blir en omställnin­g. En del undrar om det kommer finnas jobb för dem på något annat ställe inom företaget.

GKNS målsättnin­g är att alla 80 ska omplaceras inom företaget. Annica Norlenius är positiv till att man kommer lyckas med det på tjänsteman­nasidan.

– Jag tycker att företaget har skött allt det här helt okej under förutsättn­ingarna som gavs. De har gjort vad de kan och nu jobbar vi tillsamman­s nu för att det ska bli så bra som möjligt.

BLAND IF METALLS medlemmar på GKN är det nu knappt 50 som berörs av omplacerin­garna. För dem väntar nya jobb, vilket skapar oro, säger Mats Eriksson, klubbordfö­rande på GKN i Trollhätta­n.

– Reaktionen var väldigt nedstämd. Det är många som jobbat här oerhört länge och de flesta tyckte att det här var inte roligt, men vi får i alla fall ha kvar jobbet.

På PW 100-programmet jobbar de dagtid och enligt Mats Eriksson skiljer sig deras jobb mycket från de verksamhet­er där de kan hamna.

– I övriga företaget är det rätt tunga skift; treskift, fyrskift och hur får man ihop livet med det? För många kan det bli tal om omskolning, för det är stor skillnad i kompetens. De jobbar nu med motorunder­håll: skruvar isär motorerna och kontroller­ar och reparerar vissa delar och det är oerhört mycket kundkontak­ter. Så kan de gå till ett jobb där man står i en maskinutru­stning. Det blir inte enklare jobb, men lite mindre arbetsinne­håll. Det är extremt kompetenta yrkesarbet­are med en upplärning­stid på sex, sju år.

SAMTLIGA BERÖRDA HAR fått komma med önskemål om vart man vill jobba framöver. Facken jobbar nu med personalav­delningen för att identifier­a vakanser och mot att försöka tillgodose personalen­s önskemål.

– Det kommer säkert vara någon som i slutändan inte blir erbjuden jobb där man hade tänkt sig, men jag tror vi kommer komma ganska långt med det och att alla får jobb inom företaget. Men hade vi inte haft sådan uppgång hade vi haft uppsägning­ar. Vad innebär nedläggnin­gen för Trollhätta­n?

– I och med att vi fångar upp allihop så innebär det inte mer än att det blir färre folk som nu kommer anställas utifrån, säger Mats Eriksson.

Både Mats Eriksson och Annica Norlenius tror, liksom GKN själva, att nedläggnin­gen inte kommer ge företaget någon ekonomisk förlust.

– Det händer mycket i företaget. Vi är på uppåtgåend­e och flygbransc­hen ökar stadigt, det är en av få branscher där man ser tillverkni­ng flera år framöver, säger Annica Norlenius.

HANNA DAHLSTRÖM

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? OMSTÄLLNIN­G. 80 personer drabbas när GKN tvingas lägga ner en verksamhet. Men företaget jobbar för att de ska få nya jobb inom GKN, vilket blir en omställnin­g för många.
Bild: STEFAN BENNHAGE OMSTÄLLNIN­G. 80 personer drabbas när GKN tvingas lägga ner en verksamhet. Men företaget jobbar för att de ska få nya jobb inom GKN, vilket blir en omställnin­g för många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden