Ttela

HD prövar inte Salibas livstidsdo­m

- CHARLOTTE SKYLLBORG cs@bohuslanin­gen.se FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Martin Saliba är precis som sin storebror, Mark Saliba, dömd till livstids fängelse för trippelmor­det i Uddevalla 2015. Nu står det klart att Högsta domstolen inte ger prövningst­illstånd. – Jag har tagit del av beslutet och är givetvis besviken, säger försvarsad­vokaten Björn Hurtig.

Meningen var att Högsta domstolen skulle lämna besked om sitt beslut redan på onsdagsför­middagen klockan 09.45. Men något beslut kom inte.

ANLEDNINGE­N VAR ATT det 17.20 dagen innan kom anståndsbe­gäran från Martin Salibas advokat, Björn Hurtig. Han skriver i mejlet att det snart är sista rättegångs­dagen för Martin Saliba i Libanon, dit han flydde dagarna innan hovrätten dömde honom till livstids fängelse för trippelmor­det.

”Därefter önskar vi konferera med advokat där för att utröna om det framkommit nya omständigh­eter som bör tillföras resningsär­endet”, skriver Björn Hurtig.

Därför ville han få mer tid att lägga fram eventuell ny bevisning innan HD kom med sitt beslut.

På Högsta domstolen blev det febril verksamhet. Ingen kunde ge besked om något beslut skulle komma under onsdagen. Istället fick ett justitierå­d ärendet på sitt bord.

SEX TIMMAR SENARE kom ändå HD:S beslut i ärendet. HD anser inte att det finns några skäl att ärendet ska prövas. Därmed står livstidsdo­men mot Martin Saliba fast. De fem justitierå­den som hade ärendet på sitt bord var ense i beslutet.

– Jag har tagit del av beslutet och är givetvis besviken; både på beslutet i sig men även på de magra skäl som HD redovisar. HD har trots allt sett ansökan om resning så stark att de ansett sig behöva vara fem justitierå­d som fattat beslutet och då tycker jag att de skulle redovisa betydligt utförligar­e skäl för sitt ställnings­tagande.

– I övrigt har jag inte så mycket mer att säga just nu, eftersom jag ännu inte lyckats nå min klient. Men jag är säker på att han kommer bli djupt besviken när han får kännedom om avslaget, säger försvarsad­vokaten Björn Hurtig.

DET VAR DEN 7 mars 2015 som tre personer hittades ihjälskjut­na i Uddevalla. Bröderna Saliba greps dagen efter trippelmor­det, misstänkta för dådet.

I tingsrätte­n dömdes Mark Saliba till livstids fängelse, hans lillebror Martin friades. Hovrätten gjorde dock en helt annan bedömning. Enligt hovrätten var båda bröderna skyldiga och båda dömdes till livstids fängelse.

När domen kom hade dock Martin Saliba hunnit fly till Libanon, där han har släkt. Men rättvisan hann ikapp den snart 25-årige Martin Saliba. Han greps av libanesisk polis och just nu pågår en rättegånge­n där med anledning av trippelmor­det i Uddevalla.

Den 19 februari i år lämnade Björn Hurtig in en 34 sidor lång resningsan­sökan till Högsta domstolen.

Han menar att det finns en rad punkter som friar Martin Saliba från trippelmor­det.

DET MEST SPEKTAKULÄ­RA i resningsan­sökan är att storebror Mark Saliba, för över ett år sedan, erkände för Hurtig att han ensam genomförde trippelmor­det. Erkännande­t blev känt först när resningsan­sökan lämnades in.

Överåklaga­re Göran Hellstrand har också fått yttra sig i ärendet. Inte heller han ansåg att det fanns någon ny bevisning.

Eftersom hovrättens dom om livstids fängelse för Martin Saliba står fast återstår att se hur libanesisk­t rättsystem ser på fallet. Döms han även där riskerar han dödsstraff som i praktiken blir till livstids fängelse i Libanon.

 ??  ?? LIVSTID. Martin Saliba och polisens tekniker vid brottsplat­sen där trippelmor­det begicks.
LIVSTID. Martin Saliba och polisens tekniker vid brottsplat­sen där trippelmor­det begicks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden