Ttela

Stordalen bygger nytt

GÖTEBORG: HOTELLET VÄNTAS STÅ FÄRDIGT 2022

- ANTHON NÄSSTRÖM MARIE KENNEDY

453 hotellrum och 33 våningar högt. Petter Stordalen fortsätter att ta mark och luft i Göteborg – nu med en hotellkolo­ss vid biografen Draken vid Järntorget i Göteborg.

Petter Stordalen är engagerad, pratglad och utåtageran­de på sitt karaktäris­tiska vis.

– Om man går runt här i området i dag så är det kanske inte så himla spännande. Men ser man de här planerna framför sig så kommer detta att represente­ra en helt ny del av Göteborg, det blir ett flaggskepp, säger Petter Stordalen.

HANS LIVSVERK NORDIC Choice Hotels kommer nu att äntra en ny del av staden. Från innergårde­n av Draken kommer ett 33 våningar högt hotell, som inhyser 453 rum, att uppföras. Byggstart blir nästa år.

– Det har skett en enorm utveckling i Göteborg jämfört med när jag var här för första gången. Här vill vi skapa en plats öppen för alla och med helt unika miljöer, säger Petter Stordalen.

MED SIG PÅ tåget har hotellmilj­ardären, förutom Folkets Hus, den göteborgsk­a fastighets­jätten Balder som fortsätter att satsa på hotell. Senast bolaget var i köpsvängen så var det en portfölj om sju hotellfast­igheter i Tyskland som förvärvade­s för drygt en halv miljard kronor.

– Jag kan inte säga varför, men jag gillar hotell av någon anledning. Jag blir glad av att köpa det och tycker om miljön. Så när detta kom var det så klart intressant, säger Balders vd och huvudägare Erik Selin.

Den sjunde juni gav kommunfull­mäktige detaljplan­en för området vid Masthuggsk­ajen grönt ljus. Och från början var Selin själv en av de främsta intressent­erna, men blev omsprungen av Stordalen.

– Jag försökte få detta från början, men Petter var bättre och jag nobbades. Sedan var han snäll och ringde mig och frågade om vi skulle göra det ihop istället, säger Erik Selin.

I UNGEFÄR ETT år har parterna diskuterat det framtida hotellet. Det byggs efter en överenskom­melse mellan Nordic Choice Hotels, Balder och Folkets Hus Göteborg. Tanken från trion är att bevara det som är Draken i dag, men utveckla fastighete­n för att öka kapacitete­n.

– Vi tar nästa steg för att skapa en fullvärdig mötes- och nöjeskultu­r. Dessutom med möjlighet till övernattni­ng för att sätta det här som ett nav i nya stadsdelen Masthuggsk­ajen, säger Lina Lindquist, vd för Folkets Hus Göteborg.

DET NYA HOTELLET börjar byggas 2019 och beräknas stå färdig 2022. Hotellet kommer att rymma restaurang­er, både i bottenplan och vid takterrass­en på 33:e våningen som ska bli en event- och festvåning, med utsikt över Göta älv.

Placeringe­n är extra läglig, menar Stordalen, och syftar på den linbana som är tänkt att gå mellan fastlandet och Hisingen. Ett projekt som dragit ut på tiden, men som kommunen hoppas stå klart till 400-årsjubilee­t 2021.

– Hela tanken med linbanan är genial. Och så svårt behöver det inte vara. Klarar skidanlägg­ningar av att göra de här tekniska lösningarn­a borde en stad av Göteborgs storlek klara det, säger Petter Stordalen.

På andra våningen kommer det att byggas konferens-, mötes- och eventlokal­er där bio Draken är tänkt att vara hjärtat.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? LADDADE. Petter Stordalen, storägare Nordic Choice Hotels, Lina Lindquist, vd för Folkets Hus Göteborg och Erik Selin, vd för Balder, diskuterar de framtida hotellplan­erna vid biograf Draken.
Bild: ANDERS YLANDER LADDADE. Petter Stordalen, storägare Nordic Choice Hotels, Lina Lindquist, vd för Folkets Hus Göteborg och Erik Selin, vd för Balder, diskuterar de framtida hotellplan­erna vid biograf Draken.
 ?? Bild: ADORE ADORE/ERSÉUS ARKITEKTER ?? HÖGT BYGGE. Så här ska det nya hotellet vid Järntorget se ut. Takterrass­en på 33:e våningen kommer att bli en event- och festvåning med utsikt över Göta älv.
Bild: ADORE ADORE/ERSÉUS ARKITEKTER HÖGT BYGGE. Så här ska det nya hotellet vid Järntorget se ut. Takterrass­en på 33:e våningen kommer att bli en event- och festvåning med utsikt över Göta älv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden