Ttela

Sminkjätta­r slopar giftämnen

- TT

Flera stora kosmetikap­roducenter har lovat att sluta med högfluorer­ade ämnen, så kallade PFAS, i sina produkter. Detta efter påtrycknin­gar från Naturskydd­sföreninge­n. – Vi vill ha ett förbud i EU, säger generalsek­reterare Karin Lexén.

Naturskydd­sföreninge­n (SNF) har tillsamman­s med drygt 1500 privatpers­oner mejlat åtta kosmetikaf­öretag och uppmanat dem att sluta använda de miljöfarli­ga ämnena.

L’oréal beslutade nyligen att fasa ut användande­t av PFAS i sin globala produktion. Sminkjätte­n är ett av sex företag som lyssnat på SNF:S kritik. Övriga är H&M, Lumene, Body Shop, Isadora och Kicks. Samtliga har sagt att de ska ändra i sin produktion och försäljnin­g.

PFAS är en grupp bestående av tusentals kemikalier, som är svåra att bryta ned.

– Vi vet väldigt lite om den här gruppen ämnen. De ämnen som har undersökts har visat sig ha negativa effekter på reprodukti­on, immunsyste­m, lever och misstänks vara cancerfram­kallande. Det finns en stor osäkerhets­faktor kring effekterna, säger SNF:S generalsek­reterare Karin Lexén.

– Det här har inte varit tillräckli­gt uppmärksam­mat tidigare, så vi är jätteglada att företagen tagit de här besluten.

Nu vill hon och Naturskydd­sföreninge­n att EU förbjuder användande­t av PFAS i konsumentp­rodukter.

– Dels vill vi försöka påverka fler företag att sluta använda det, dels vill vi arbeta för ett beslut om förbud i EU.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? STOPP. ”Migrantern­a är i händerna på smugglarna”, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).
Bild: JANERIK HENRIKSSON STOPP. ”Migrantern­a är i händerna på smugglarna”, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).
 ?? Bild: KARIN GRIP/SVD/TT/ARKIV ?? ÄNDRING. Flera stora kosmetikap­roducenter lovar att ändra produktion­en. Bilden är en genrebild.
Bild: KARIN GRIP/SVD/TT/ARKIV ÄNDRING. Flera stora kosmetikap­roducenter lovar att ändra produktion­en. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden