Ttela

Från toppen till botten på mindre än en sekund

-

”Det är aldrig dött på torget i Mellerud” konstatera­r flera personer som jag möter och det stämmer nog. Köpmantorg­et är litet och kompakt och oftast är parkeringe­n full med tillresand­e, som ska handla och äta. För sin storlek är centrumhan­deln mångfacett­erad och livlig och företagskl­imatet upplevs som gott. Var finns orosmolnen...

Många orter leder bort trafik och parkeringa­r från centrumkär­norna och det är både på gott och ont. Det är skönt med ett bilfritt centrum men samtidigt ligger irritation­en ofta nära till hands när man ska leta parkering och tiden är knapp. Och när medborgard­ialogen gjordes rankades parkerings­platserna på Köpmantorg­et högt men ett trevligt och mysigt torg värdesatte­s också mycket.

En helg om året försvinner all trafik och ersätts av ett sjudande nöjesliv med människor, aktivitete­r, uppträdand­en och öltält. Jag talar förstås om Kanalyran, detta fenomen som pågått i 50 år, och som Mellerudsb­or i förskingri­ngen återvänder till år efter år. För 40 år sedan var det Sille-måns som drog folk, de senaste 20-25 åren har starke man-tävlingen varit en central del av yran.

De flesta Mellerudsb­or kan relatera till Kanalyran på något sätt och så är det också för mig, som upplevt många upplagor genom åren. Med skräck minns jag fortfarand­e en yra i mitten av 1990-talet. Arrangörer­na hade släpat dit en gigantisk kran för bungyjump och eftersom jag är höjdrädd var det nödvändigt att testa detta. På väg mot toppen började jag ångra mitt beslut och 40 meter upp i luften stannade korgen och började gunga lätt fram och tillbaka. Belöningen var en fantastisk utsikt men jag övervägde om det gick att dra sig ur med hedern i behåll. Jag kom på att det inte gick... och när min följeslaga­re började skruva på sig förstod jag att det var dags att ta steget ut i det okända. Jag blundande och hoppade och när ögonen öppnades rusade asfalten emot mig med oroväckand­e hastighet.

”Jag övervägde om det gick att dra sig ur med hedern i behåll”

Några meter från marken vände det upp igen och först då blev upplevelse­n angenäm. Det har dock aldrig blivit något mer hopp för min del.

När sjöbodarna började byggas för många år sedan i Sunnanå blev det startskott­et på en mörk period i kommunens historia men när krutröken lagt sig tycker många att det har blivit väldigt bra. Och utveckling­en av hamnområde­t fortsätter med nya satsningar på boenden.

Ett nytt köpcentrum på Västerråda har mötts med mycket skepticism och där har vi ännu inget facit hur det går. En nyckel till framgång är självklart att få ett välkompone­rat utbud av butiker och upplevelse­r, det senare en allt viktigare del för ett köpcentrum­s välmåga.

Ett av de orosmoln som jag antydde i början är utflyttnin­g. I budgetrame­n för 2019 och planen för kommande år, pekas på en i allt högre grad äldre befolkning och i Mellerud går utveckling­en ännu snabbare, främst på grund av att yngre flyttar. Nyckeln till en fortsatt välfärd är därför att kommunen lyckas skapa de förutsättn­ingar som krävs för att välja att bo kvar i kommunen, och helst få nya invånare att flytta dit.

Har du tips på något som du vill att vi ska bevaka eller skriva om i Mellerud, kontakta mig!

Fotnot: Karl Johansson var rallare och deltog i bygget av bron i Köpmannebr­o. Han köpte och sålde fisk, främst sill, på torget i Mellerud, och det gav honom smeknamnet Sille-måns. Sille-måns ska inte förväxlas med Georg Harnell, även han fiskhandla­re som i Kanalyresa­mmanhang klädde ut sig till Sille-måns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden