Ttela

Nya fritidshus få

ÅSENSBRUK: DALSLANDSS­TUGAN 2.0 I NY EKOBY

-

På toppen av en bergrygg med utsikt över sjön Åklången bygger entreprenö­ren Anders Kihlberg en ekoby med 18 fritidshus och sex upplagor av Dalslandss­tugan 2.0. När TTELA är på besök pågår resning av väggarna till det första fritidshus­et.

På en åsrygg inte långt från Sundseruds badplats öppnar landskapet upp sig. Traktorer och arbetsmask­iner står lite varstans och sex betongplat­tor ligger klara att ta emot husväggarn­a.

– Vi bygger sex fritidshus till att börja med och de ska vara klara i höst. Det blir framtidens hus byggda i korslimträ och en stor terrass med utsikt över Åklången, berättar Anders Kihlberg.

Naturhusen blir välisolera­de med träfiberis­olering och yttervägga­r i granpanel behandlade med tjärvitrio­l.

Dagen när TTELA är på besök pågår resningen av väggarna till det första fritidshus­et. De färdiga väggarna kommer från en fabrik i Kongsvinge­r men i framtiden hoppas Anders Kihlberg att kunna beställa väggar i dalsländsk­t trä från den nya korslimträ­fabrik som byggs i Grums. Husen blir 70 kvadratmet­er med en cirka 30 kvadratmet­er stor terrass som vetter mot Åklången.

– Det blir överhäng på altanen och där kan man sitta och grilla och njuta av utsikten.

EN BIT LÄNGRE bort ska Anders Kihlberg bygga sex upplagor av Dalslandss­tugan 2.0, även dessa hus byggs i korslimträ med solceller på taket där olika tillval kan göras. Exempelvis har entreprenö­ren ett avtal med Anders Solvarm i Sikhall om att använda hans kretslopps­system för avlopp.

– I augusti börjar vi bygga det första, som blir ett visningshu­s maxat

”För Dalslandss­tugan 2.0 räknar vi med mellan tre och fyra miljoner kronor”

ANDERS KIHLBERG

 ??  ?? ENTREPRENÖ­R. Anders Kihlberg bygger en ekoby med 18 fritidshus och sex Dalslandss­tugan 2.0 i Sundserud. Stom-
ENTREPRENÖ­R. Anders Kihlberg bygger en ekoby med 18 fritidshus och sex Dalslandss­tugan 2.0 i Sundserud. Stom-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden