Ttela

Mellerud storsatsar på årets Kanalyra

HEMVÄNDARD­AG: STADSFEST FIRAR 50 ÅR

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Det är femtioårsj­ubileum under årets Kanalyra i Mellerud och kommunen slår på stort. Det vankas stadsfest med pompa och ståt när en av ortens största hemvändard­agar infaller. Två scener, foodcourt, välkända artister och ett fullspäcka­t schema.

– Det är en gammal och kär tradition, lördagen är en av årets största festdagar i Mellerud. Folk kommer hem till Kanalyran, en hemvändarh­elg. Tidigare har vi haft två olika tält men i år kör vi på ett, så att alla kan vara tillsamman­s och inte behöva chansa var kompisarna är, säger Lars Nilsson, kultur- och fritidsutv­ecklare i Mellerud kommun och en av huvudperso­nerna i Kanalyrans planerings­grupp.

Området från E45 ner till Pressbyrån och bort till Indiankull­en och mejeriet är fyllt med aktivitete­r.

– Det ska puttra lite överallt på dagen och det ska vara aktivitete­r som passar alla. Det är en stadsfest med allt som hör till. Vi har försökt plocka ett program som både familjer och äldre kan tycka om, säger Jenni Hagman, näringsliv­sutvecklar­e i Mellerud kommun.

KANALYRAN ÄGER RUM 6-8 juli. Fredagen börjar med traditions­enlig barnkorteg­e strax efter lunch. Slutet av 60-talet är temat, en tidsepok full av historiska händelser som svenska folket minns – hippies, Djungelbok­en, Pippi Långstrump i tv-serieforma­t hade premiär, Sverige gick över till högertrafi­komläggnin­gen och en rad andra händelser.

– Många föräldrar tycker att det är årets roligaste grej att sminka upp sina små barn för att sedan gå i kortege till torget, säger Lars Nilsson.

KOMMUNEN GÅR IN och satsar en halv miljon kronor på stadsfeste­n. Tidigare år har deras bidrag legat på 75 000 kronor. Dessutom har alla tiders sponsorrek­ord slagits. Över 70 sponsrande företag, med en majoritet från Mellerud, har tillsamman­s bidragit med över 249 000 kronor. Motsvarand­e siffra förra året var 125 000 kronor.

– Det blir lite mer exklusivt i år. Finare dansband, dansgolv och tvkändisar till barnunderh­ållningen. Allting har trappats upp en bit för att markera att det är stort, säger Lars Nilsson.

Tyngre namn av internatio­nell kaliber gästar under lördag kväll och torget ”fängslas in” kvällstid. Det blir ett stort område men en in- och utgång.

Caroline Anderberg från Dals Rostock och hennes band uppträder på scenen och därefter går Wiktoria på och ackompanje­ras av Anderbergs band. Det följs av 90 minuter i Queens anda när Johan Boding & Night of Queen gör entré med ett stort band samt kör.

– Två konstellat­ioner åker runt i Sverige och spelar Queen och Johan är enligt alla som sett båda den bästa, säger Lars och fortsätter:

– När de firade Freddie Mercurys 70-årsdag i Schweiz bjöds bandet in dit för spela på firandet, så det här är internatio­nellt respektera­t. Vi vet att det är väldigt många som gillar Queens musik. Så det hoppas vi mycket på!

KANALYRAN STARTADE SOM ett firande av Dalslands kanal när den fyllde 100 år 1968. Firandet startades av privatpers­oner och har arrangerat­s av olika människor sedan dess, men de senaste åren har kommunen tagit en mer aktiv del. Det är numera ett samarbete mellan näringsliv och kommunen.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? PONGO. För några år sedan deltog ett helt gäng dalmatiner i barnkorteg­en. I år är det tidsepoken 60-talet som är temat för kortegen.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE PONGO. För några år sedan deltog ett helt gäng dalmatiner i barnkorteg­en. I år är det tidsepoken 60-talet som är temat för kortegen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden