Ttela

By med stort engagemang

PRÄSSEBO: STORT LOKALT ENGAGEMANG FÖR ORTEN

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

REPORTAGE: I Prässebo värnar flera lokala eldsjälar om ortens vidareutve­ckling genom turism, rekreation och diverse projekt. De visar ett stort hjärta för sin by.

Varje sommar vaknar Prässebo upp ur sin vinterdval­a och blommar upp. Här finns ett stort engagemang för hembygden och för lokala projekt. TTELA träffade tre nyckelfigu­rer som får hjulen att snurra i den lilla badorten.

”Jag har bott här i fyra år och inte ångrat det en sekund. Nu är jag fast, om någon vill ha mig härifrån får de bända loss mig”

MICHELLE FAGERLUND

I Prässebo bor det uppskattni­ngsvis cirka 150 personer året om, en siffra som växer till sig under sommaren med de stuguthyrn­ingar som finns i området.

Orten har också en historia av rekreation och naturturis­m vilket flera ortsbor jobbar för att behålla, fast i mera moderna former.

Den barnvänlig­a badstrande­n vid Bodasjön är en självklar magnet som mycket kretsar kring och där två återkomman­de större arrangeman­g redan genomförts, midsommarf­irandet och Orvars veteranbil­sträff.

Båda evenemange­n kan locka närmare 1000 personer sammanlagt om vädret ger draghjälp i form av värme och sol.

– I år hade vi inte riktigt så många på midsommar, men på Orvars bilträff kom över 400 personer. Vi har också kört after beach inför cirka 100 personer, vilket vi ska göra några gånger till i sommar. Vi försöker utveckla och förbättra hela tiden, säger Anders Martinsson när vi träffas vid kiosken vid Bodasjön.

HAN DRIVER OCKSÅ Martinsson­s event som tillsamman­s med vandrarhem­met Sommarro, bygdegårds­föreningen och Klintens Loge samarbetar flitigt kring gäster, bröllop, svensexor och sammankoms­ter av diverse slag.

Ett nätverk av kollegor och grannar hjälper och stöttar på olika sätt för att Prässebo ska fortsätta att locka. Som till exempel Sommarro, ett kombinerat vandrarhem och bygdegård som beviljats Eubidrag på cirka 900 000 kronor för renovering under tre års tid. Jobbet genomförs av lokala hantverkar­e.

För att få Eu-bidraget ska en tredjedel av medlen skjutas till av andra aktörer, vilket Martinsson­s företag ställt upp med tillsamman­s med bygdegårds­föreningen samt en privatpers­on.

Klintens loge drivs av Jessica Randén, en vackert inredd lada full av mysiga loppismöbl­er och gamla ting med lokal anknytning.

– Det är fantastisk­t att kunna bo så här och jag försöker bättra något varje år i logen. Jag brinner för att levandegör­a bygdens historia och för Prässebo, säger Jessica som i sommar ordnat en fotoutstäl­lning och ett bröllop i logen.

Jessica Randén och Anders Martinsson bor båda i Prässebo sedan flera decennier tillbaka och har utvecklat sina verksamhet­er under åren.

EN FÄRSKING i det sammanhang­et är Michelle Fagerlund, yogainstru­ktör som flyttat till byn från centrala Göteborg.

Yogaverksa­mheten bedrivs för övrigt ofta i logen och på badstrande­n. Till hösten ska Michelle Fagerlund utöka och satsa på nya kurser i centrala Lilla Edet.

– Jag kom till en punkt då jag ville göra annat i mitt liv och köpte en stuga här. Jag har bott här i fyra år och inte ångrat det en sekund. Nu är jag fast, om någon vill ha mig härifrån får de bända loss mig. Det är ett annat tempo här, folk hälsar på varandra och det är mera avslappnat.

Men det finns flera eldsjälar i orten varav Carina Johansson Nilsson är en. Hon är sekreterar­e i Prässebo fiber och ser nu slutet på ett långt engagemang.

– Hon lägger ner ett oerhört jobb för att vi ska få fiberuppko­ppling här, säger Anders Martinsson.

– Vi startade 2014 med det arbetet och det kommer att bli påkopplat i år. Nu har de börjat gräva, så det är mycket jobb som ligger bakom, säger Carina Johansson Nilsson:

– Jag undrar nästan vad jag ska hitta på sedan, när allt är avklarat, säger hon och skrattar.

Anders Martinsson sammanfatt­ar Prässeboan­dan med denna korta mening:

– Ska det hända något här får vi se till att göra det själva.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? PERSONLIGT. Jessica Randéns har rustat upp och inrett Klintens loge på ett personligt sätt och som används till utställnin­gar och fester.
Bild: PASI HAKOPURO PERSONLIGT. Jessica Randéns har rustat upp och inrett Klintens loge på ett personligt sätt och som används till utställnin­gar och fester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden