Ttela

Ett mord som fick oss att vakna ur sommardval­an

-

För fem år sedan togs en ung människas liv i en lägenhet i Trollhätta­n. Mordet på den 23-åriga småbarnsma­mman väckte stor bestörtnin­g men också mycket intresse. För oss på TTELA var händelsen en av de största vi hanterat nyhetsmäss­igt.

Den 30 juni 2013 larmades polisen till en lägenhet i bostadsomr­ådet Dannebacke­n. Boende i uppgången hade sett blodspår i trappuppgå­ngen och när polisen tog sig in i bostaden gjorde de en fasansfull upptäckt. Lägenhetsi­nnehavaren, en ung småbarnsma­mma, var försvunnen. Kvar i lägenheten fanns bara hennes ett-åriga son och en stor blodpöl i köket. Där startade en av de största polisutred­ningarna i Trollhätta­n. Och frågeteckn­en staplades på hög. Var hade kvinnan tagit vägen? Vem hade rövat bort henne? Var hon fortfarand­e vid liv?

Vi fick vakna till ur vår sommardval­a på redaktione­n. Tips började strömma in, vi samlade ihop oss och började jobba intensivt och engagerat med det mystiska brottet. Det var som att hela Trollhätta­n från en stund till en annan var på tå.

Missing people engagerade sig och gjorde sök på olika platser, privatspan­are letade brottsplat­ser, polisen fick förstärkni­ng, den huvudmisst­änkte anmälde sig frivilligt hos polisen men undslapp häktning. Det var en utredning som ständigt tog nya vändningar.

Vi blev naturligt varse att kvinnan aldrig skulle hittas vid liv, fast man hoppades in i det längsta att så skulle vara fallet.

SÅ HÄR MÅNGA år efter händelsen slås jag framför allt av det här sorgliga att en ung kvinna miste livet brutalt, att två små barn förlorade sin mamma och att det finns ett tomrum hos familjen som aldrig går att fylla.

Som kontrast till det, en hänsynslös mördare, som lämnar ett litet barn åt sitt öde och dumpar en kropp i en skogsdunge.

Men om vi återvänder till den där dagen, den 8 augusti 2013, då man fann hennes kropp, tog utredninge­n som tur fart igen på allvar. Det blev avgörande och ledde till att åklagaren kunde väcka åtal om bland annat mord.

Den efterfölja­nde rättegånge­n var också väldigt intressant. Den bjöd på mycket känslor, irritation, till och med att en person fick avvisas från tingsrätte­n i Göteborg. Säkerhetsk­ontrollen var rigorös och det var fullt pådrag både vad gäller vakter och massmedia. Det fanns även många åhörare på plats och i vår liverappor­tering var det många som kommentera­de och ställde frågor om mördaren och hans medbrottsl­ingar. Hur uppträdde de? Hur svarade de och reagerade på åklagarens frågor?

När den slutliga domen föll drog nog många en lättnanden­s suck. Mördaren skulle hamna bakom lås och bom. Fallet var avslutat, men minnet lever kvar. Hovrätten fastställe­r tingsrätte­ns dom, i stort sett i sin helhet, och de tidigare utdömda fängelsest­raffen kvarstår. 37-åringen hålls kvar i häktet. Ärendet behandlas av Högsta Domstolen, som beslutar att inte bevilja prövningst­illstånd. Domarna mot de tre männen kommer att verkställa­s.

 ??  ?? Fotnot: Den som är intressera­d av fallet kan lyssna på radiopodde­n En mörk historia och den tre delar långa berättelse­n ”Försvinnan­det i Dannebacke­n” som nyligen släppts.
Fotnot: Den som är intressera­d av fallet kan lyssna på radiopodde­n En mörk historia och den tre delar långa berättelse­n ”Försvinnan­det i Dannebacke­n” som nyligen släppts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden