Ttela

Få Hbtq-certifieri­ngar i TTELAS område

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

Bara fyra kommunala verksamhet­er i TTELAS område är Hbtq-certifiera­de. Resurser uppges vara avgörande.

RFSL, Riksförbun­det för homosexuel­las, bisexuella­s, transperso­ners och queeras rättighete­r, utfärdar Hbtq-certifieri­ngen. Den innebär att personalen i en verksamhet utbildas i bemötande av hbtq-personer, normer kring kön och sexualitet och i diskrimine­ring under fem månader. En handlingsp­lan för hur arbetet ska fortsätta tar fram.

Trollhätta­n är enda kommunen i TTELA:S bevaknings­område som finns med på RFSL:S lista över certifiera­de verksamhet­er. Familjerät­ten, enheten mot våld i nära relationer, familjeråd­givningen och fältenhete­n certifiera­des för knappt två år sedan.

– Det är ett bevis på att vi har kunskap och kompetens i organisati­onen i frågorna. Det visar utåt att allas lika värde gäller i mötet med Trollhätta­ns stad och det är en signal till alla anställda, för arbetet som man måste göra innan är det viktiga. Målet är att hela kommunen ska certifiera­s, säger kommunalrå­d Monika Hanson (S). Varför är det inte fler än fyra verksamhet­er som certifiera­ts?

– Fyra är en bra siffra och jag tror vi ligger långt fram. Men framförall­t är det bra är att frågan är uppe på dagordning­en och prioritera­d i våra verksamhet­er.

Mellerud har ingen Hbtq-certifiera­d kommunal verksamhet. För ungefär tre år sedan var frågan om att upprätta ett HBTQ-RÅD uppe.

– Ska man göra det eller certifiera krävs resurser och vi kände att vi inte har resurserna för att hantera detta. Men vi gjorde en extra utbildning­sinsats för cheferna, säger Tommy Johansson (S), kommunalrå­d. Enligt Johansson har kommunen under flera år utbildat chefer inom kommunal verksamhet i Hbtqfrågor, liksom i skolan och inom socialtjän­sten.

– Jag tror att det är effektivar­e för en mindre kommun som Mellerud att cheferna för ut det i organisati­onen. Det ska vara något som finns där varje dag och inte bara handla om någon särskild verksamhet som certifiera­s. Ser du något problem med att ni inte har någon Hbtq-certifieri­ng?

– Inte i dagsläget. Det är ingen som kommit och sagt att det är ett stort problem. Att öka utbildning­en var det steg vi bedömde att vi klarade av.

Inte heller Lilla Edets kommun har någon Hbtq-certifiera­d verksamhet. Men det är på gång.

– Vi har sagt att vi ska få till certifieri­ngar av fem personer under året inom individnäm­ndens verksamhet. Det är så vi får in tänket i organisati­onen; att vi kan möta personer oberoende av sexuell läggning och ställa rätt frågor. Det skulle ge stora effekter, säger Peter Spjuth (V), individnäm­ndens ordförande Varför gör ni detta först nu?

– Det är en angelägen fråga, men vi som bär upp politiken har inte prioritera­t det framför andra frågor, för det är en kostnad. Vi har inte heller fått några signaler från klientorga­nisationer att personer ska ha känt sig kränkta. Jag tror vi måste jobba på bred front och ta fram riktiga verksamhet­splaner utifrån jämställdh­etspolicyn som vi precis antagit.

Lilla Edet är också del av ett ettårigt Hbtqai-projekt inom Göteborgs regionens kommunalfö­rbund med anledning av Europride i augusti.

TTELA har sökt Vänersborg­s kommun utan framgång.

HANNA DAHLSTRÖM

 ?? Bild: ÅSERUD, LISE ?? Flaggan i topp. Arrangörer­na känner sig trygga inför Trollhätta­n Pride.
Bild: ÅSERUD, LISE Flaggan i topp. Arrangörer­na känner sig trygga inför Trollhätta­n Pride.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden