Ttela

Fakta: Så här gjorde vi jämförelse­n

- Källa: LIVSMEDELS­VERKET

Vi har jämfört åtta vanliga kylväskor som finns att köpa i butiker och på nätet.

Väskorna har testats utifrån hur väl de behåller kylan under tre timmar. Vi placerade sju kylskåpska­lla varor (7,2 °C) i väskorna tillsamman­s med en kylklamp i varje väska. Tomrum fylldes ut med tidningar. Därefter mättes kylan efter en timmes förvaring i väskan, och sen ytterligar­e en gång efter tre timmar.

Kylan mättes med en elektronis­k termometer – en trådlös givare placerades inuti väskan. Mätningen gjordes i ett rum uppvärmt till 23 °C.

Väskorna bedömdes även utifrån hur användarvä­nliga de är. Här bedömdes saker som fickor, dragkedjor och hur lätta väskorna är att packa och bära.

Mat i värme – Tänk på det här:

Matvaror som klarar varma sommardaga­r sämst utan att vara nedkylda är till exempel köttfärs, rå fisk, mejeriprod­ukter och sallad.

Lägg helst in en eller två kylklampar i kylväskan och placera en av dem högst upp i väskan eftersom det är där det blir varmast. Lägg den värmekänsl­igaste maten längst ned i kylväskan. Lägg matvarorna tätt med så lite luft som möjligt mellan – och fyll gärna ut tomrum med till exempel tidningar.

Har du matvarorna i en bil så tänk på att innetemper­aturen snabbt kan stiga till 40-50 grader om bilen står i solgasset.

Temperatur­en har mycket stor betydelse för hur snabbt bakterier förökar sig. I rumstemper­atur, cirka 20 °C, är föröknings­hastighete­n beroende på bakteriear­t mellan cirka fyra till sexton gånger snabbare jämfört med vid 8 °C.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden