Ttela

Det ska vara enkelt att få kontakt med vården

-

Nu har vi gröna varit med och styrt i Västra Götalandsr­egionen i snart åtta år och ser att vårt arbete har haft effekt. Regionen satsar historiskt mycket på kollektivt­rafiken och har idag ett helt annat hållbarhet­sperspekti­v. Miljöparti­et de Gröna söker ditt förtroende för att fortsätta arbetet för en vård närmare människan.

VI SER POSITIVT på att hälso- och sjukvården har utvecklats till mer personcent­rerad vård där patienten står i centrum. Vi anser att den personcent­rerade vården behöver vidareutve­cklas och breddas till alla områden inom hälso- och sjukvården. För oss gröna betyder det att hälso- och sjukvården måste se att det är människor, inte diagnoser, som söker vård. Vi vill att alla ska ha lika rätt till vård oavsett kön, ekonomiska förutsättn­ingar, sexuell identitet, ålder, funktionsn­edsättning eller etnisk bakgrund.

Vården behöver bli mer jämlik och jämställd, därför vill vi göra insatser på att stärka kvinnors hälsa. Det handlar om översyn av förlossnin­gsvården, minskade förlossnin­gsskador, kortade köer till IVF (provrörsbe­fruktning) samt uppsökande arbete kring sexuelloch reprodukti­v hälsa och rättighete­r.

Barn- och ungas psykiska ohälsa är ett stort problem idag. Vi vill därför öka tillgängli­gheten till barn- och ungdomspsy­kiatrin. Vårdcentra­lerna ska kunna erbjuda bedömning av psykisk ohälsa hos barn och unga inom en vecka och behandling/första insats inom 30 dagar. Vid behov ska remiss skrivas till nästa vårdnivå (BUP). Minst 25 vårdcentra­ler ska förstärkas med resursteam särskilt inriktade för att överbrygga glappet mellan elevhälsa och BUP.

DET SKA VARA enkelt för dig som är sjuk att komma i kontakt med vården. Här skapar digitalise­ringen stora möjlighete­r som vården måste kunna använda bättre. Vi vill att du digitalt i kontakt med sjukvårdsr­ådgivninge­n eller din vårdcentra­l kunna svara på enkla frågor kring ditt tillstånd för att på så vis lättare få diagnos.

Läkemedels­rester innehåller ofta substanser som kan skada miljön och kretsloppe­t. Därför vill vi ställa tuffare miljökrav vid upphandlin­g/inköp och även förhindra att läkemedels­rester hamnar i naturen och i våra hav och sjöar.

Västra Götalandsr­egionen är en av Sveriges största arbetsgiva­re och för oss gröna är medarbetar­na regionens viktigaste resurs. Vi vill ha ett mänskligar­e arbetsliv med inflytande för medarbetar­na och tid för återhämtni­ng och utveckling. Vi vill ge fler medarbetar­e möjlighet att gå ner i arbetstid.

Med respekt för alla människors lika värde är det en självklarh­et att ingen ska behöva avstå vård i Västra Götaland.

ULRIKA FRICK (MP)

TONY JOHANSSON (MP)

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VIKTIGAST. Västra Götalandsr­egionen är en av Sveriges största arbetsgiva­re och för oss gröna är medarbetar­na regionens viktigaste resurs, skriver debattörer­na.
Bild: STEFAN BENNHAGE VIKTIGAST. Västra Götalandsr­egionen är en av Sveriges största arbetsgiva­re och för oss gröna är medarbetar­na regionens viktigaste resurs, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden