Ttela

Turismen är bra för Lilla Edet

-

Vad tänker du när ordet turism nämns? De flesta svarar boende, mat, upplevelse­r. Men det är så mycket mer. Turister behöver offentliga transporte­r, kanske tvätta och reparera bilen, slappna av hos frisör, massör eller sjukgymnas­t, fixa skorna, köpa kläder.

TURISTER GOOGLAR FÖR att hitta service, men ofta möts de på plats av en stängd dörr. Ägaren är också på semester.

Alla behöver vi semester och det är okej att komma till en stängd dörr, bara det finns en enkel skylt som hänvisar turisten till någon annan, annars blir resultatet uppgivenhe­t. En enkel vänlig skylt ”Är på semester men du når min kollega på telefon …” kan göra stor skillnad. Vårt värdskap, hur gästen bemöts, kan vi alla i Sverige bli bättre på.

Den kommunala servicen måste anpassas så besökaren känner sig välkommen. Enkla åtgärder som en bra informativ kommunal hemsida, offentliga välstädade toaletter, gratis wifi till turister i några dagar, listan kan göras lång på vad som är bra kommunal service till gästen och det gynnar hela kommunens näringsliv.

EN TURIST SOM känner sig välkommen i kommunen kommer att sprida det under många år och den marknadsfö­ringen är svårslagen.

”Rekordår för turistnäri­ngen”, ”Turismen ökar”, det är rubriker i tidningar som alla kanske inte läser. Men med ökad lokal turism skapas fler företag inom turismnäri­ngen vilket också ger skatteintä­kter.

Som kommuninvå­nare vill jag ha förstklass­ig kommunal service på alla nivåer, som en välfungera­nde skola och äldreomsor­g på högsta nivå.

SOM LIBERAL POLITIKER ser jag det som självklart att alla kommuninvå­nare ska få ta del av det. Men det behövs fler skattekron­or in i kommunkass­an.

Att utveckla turismen gynnar kommunen, inte bara genom att det ger gott renommé, det skapar arbetstill­fällen och ger intäkter, såväl nationellt som lokalt.

MICHELLE WINKEL (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden