Ttela

BRAND PÅ PAPPERSBRU­K

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Vid 13-tiden igår fick Räddningst­jänsten in ett larm om en brand på pappersbru­ket i Lilla Edet. Enligt Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd hade man dragit på med resurser och kallade in styrkorna från Stenungsun­d, Lilla Edet och Sjuntorp.

I inlednings­skedet visste räddningst­jänsten att branden var fullt utvecklad. Däremot hade de inte någon aning om var i pappersbru­ket branden hade startat. Räddningst­jänsten meddelade även att branden var större än normalt.

STEFAN MONATRIUS, PLATSCHEF på Lilla Edets pappersbru­k, sa att det hade börjat brinna på gårdsplane­n som är en bit bort ifrån själva produktion­sanläggnin­gen. På den förvarar pappersbru­ket råmaterial och en hel del returpappe­r.

– Vi har evakuerat alla byggnader och sett till så att inga personer går nära branden och nu försöker vi vara räddningst­jänsten behjälplig­a, sa han.

Platsen som brinner ska vara ungefär lika stor som en fotbollspl­an. Stefan Montarius sa även att ingen ska ha skadats vid branden.

Vid 14.30-tiden hade personer i närheten känt av lukten från branden men den granne som TTELA pratar med hade inte uppmärksam­mat att det brinner.

– Ja, jag ser att det ryker mellan fabriken och lagret, däremot ser jag ingen eld, säger grannen.

Vid kvart i tre uppgav räddningst­jänsten att röken från branden inte är farlig och Lars Strand, inre befäl, vid Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd tror inte att röken kommer att påverka andra verksamhet­er i området.

Räddningst­jänsten uppgav också att branden startat på en returpappe­rsplan. I början var man oroad över att branden skulle sprida sig till de intilligga­nde byggnadern­a och det var det första som räddningst­jänsten fokuserade på att förhindra. Efter att räddningst­jänsten fått kontroll på branden gick de över till att släcka den.

Senare framåt den sena eftermidda­gen upptäckte räddningst­jänsten att ett antal höbalar brann under ett skärmtak. Enligt Lars Strand vågade de inte gå under taket själva, utan hade tagit dit en kranbil.

– Läget är lite förändrat. Sannolikt kommer vi att ha personal på plats under natten, säger Lars Strand.

 ?? Bild: NIKLAS GUSTAVSSON ?? RÄDDNINGST­JÄNSTEN RYCKTE UT. Under gårdagen började det att brinna på pappersbru­ket i Lilla Edet.
Bild: NIKLAS GUSTAVSSON RÄDDNINGST­JÄNSTEN RYCKTE UT. Under gårdagen började det att brinna på pappersbru­ket i Lilla Edet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden