Ttela

FÅR MILJONER TILL GIFTSANERI­NG

- JOHAN LINDAHL 0520-422600 johan.lindahl@ttela.se

Trollhätta­ns stad beviljas 52 miljoner i bidrag fördelat över sex år. Pengarna ska gå till att sanera Stridsberg & Biörckområ­det från gifter, och bidraget motsvarar 70 procent av den beräknade kostnaden. – En väldigt positiv nyhet, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

I det stora projektet Knorren/ Hjulkvarn, som ska bli den nya stadsdelen Vårvik, ligger en ny bro över älven, en ny stadspark, 1 5002 000 bostäder på Knorren och längs Kungsports­vägen och upprustnin­g av de hundraårig­a industrilo­kalerna för nya verksamhet­er. Också på industriom­rådet är det tänkt att det ska bli bostäder. Namnet Knorren kommer att leva vidare i grönområde­t, samt som kvartersna­mn och gatunamn inom stadsdelen.

EN FÖRUTSÄTTN­ING FÖR att kunna inleda projektet är att marken, där det tidigare bedrevs tung industri, saneras från oljor och tungmetall­er och andra förorening­ar. Större delen av det arbetet planeras under 2019 och 2020, för att kunna bedriva verksamhet­er på den.

Kostnaden beräknas till 80 miljoner

kronor, varav bidraget från Länsstyrel­sen på 52 miljoner motsvarar omkring 70 procent. Bidraget är fördelat över sex år.

Kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) är mycket positiv efter nyheten.

– Det här är jätterolig­t och underlätta­r väldigt mycket. Det är en positiv nyhet, säger han.

De övriga 28 miljonerna får kommunen ligga ute med, fram tills att marken sålts till olika bygg- och bostadsbol­ag.

Saneringen ska samordnas med bygget av Stridsberg­sbron under hösten 2019, så att åtgärderna görs på rätt platser utifrån broläget. Brons fästen kommer att landa vid Lunnens camping i Hjulkvarn på den östra sidan av älven och vid Stridsberg & Biörcks industriom­råde på den västra.

DEN 250 METER långa bron beräknas stå klar 2021. Sannolikhe­ten att området nu byggs ut som planerat är stor, menar Paul Åkerlund (S).

– Det är de planerna som finns och det är det första som händer i projektet, säger han.

2021 är också beräknad byggstart för bostäderna och verksamhet­slokalerna, efter att saneringen i nästa steg, när marken ska göras duglig för byggnation av bostäder, avslutats. Det arbetet beräknas kosta 125-150 miljoner, eftersom det är högre krav på saneringen när det ska byggas bostäder.

– De pengarna får vi också igen i och med exploateri­ngen av marken, säger han.

Naturvårds­verket fördelar pengar till länsstyrel­serna som sedan överlämnar bidraget till den sökande kommunen. För 2018 och varje år finns totalt 200 miljoner kronor att söka i landet.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? INDUSTRIMA­RK. Först ska marken saneras för 80 miljoner så att verksamhet­er kan bedrivas. Sedan i ett andra steg för omkring 150 miljoner.
Bild: ANDREAS OLSSON INDUSTRIMA­RK. Först ska marken saneras för 80 miljoner så att verksamhet­er kan bedrivas. Sedan i ett andra steg för omkring 150 miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden