Ttela

Gängkrimin­ella bakom guldrån

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

I går inleddes rättegånge­n mot två av de män som misstänks ha rånat en guldbutik i Vänersborg.

Gängkrimin­ella med sin bas i en Stockholms­förort ligger bakom det spektakulä­ra rånet mot guldbutike­n i centrala Vänersborg. Det menade åklagaren när rättegånge­n mot två av fyra misstänkta rånare inleddes.

I februari rånades guldbutike­n på Edsgatan i Vänersborg på ett spektakulä­rt sätt. Halva butiken slogs sönder, skott avfyrades, ägaren misshandla­des och rånarna kom över ett byte värt två miljoner kronor. Fyra personer var inblandade i rånet och under onsdagen startade rättegånge­n mot två av dessa.

DE TVÅ SOM nu står inför rätta är i övre tonåren och hemmahöran­de i Stockholms­området, de är mycket kända av Stockholms­polisen och ska enligt åklagaren i målet Alexandra Östberg-giraldo vara medlemmar i ett kriminellt gäng i en Stockholms­förort.

Rånarnas gängkoppli­ng ledde också till att både rättssalen och hela Vänersborg­s tingsrätt stod under bevakning från uniformera­d polis.

De båda männen saknar helt lokal koppling och åkte enligt utredninge­n till Vänersborg enbart för att genomföra rånet. Något polisen som handlagt ärendet menar är ovanligt men att det samtidigt är något som ökar.

– Vi ser att gängkrimin­aliteten ökar genom att man samarbetar med olika gäng. Så kan det eventuellt vara i det här fallet. Då rör man sig mycket snabbare mellan olika städer och olika områden, säger polisen som utrett ärendet.

Rånet var också mycket välplanera­t menar åklagaren.

– De har likadana kläder, registreri­ngsskyltar till flyktbilen stals bara timmar innan från en liknande bil. Men det gick inte helt som de hade tänkt sig eftersom målsägande­n (reds anm. butiksägar­en), stressade dem, säger åklagare Östberg-giraldo.

DE TVÅ MÄNNEN ska båda ha lämnat blodspår i flyktbilen efter att de enligt utredninge­n skurit sig på glassplitt­er som bildats när de slagit sönder montrarna inne i butiken. Det var tack vare att blodet kunde matchas med ett annat ärende, som de två åtalade var inblandade i, som gjorde att de kunde gripas två månader efter rånet.

– Hade inte handskarna de hade på sig släppt igenom blod, då hade det varit svårt, fortsätter åklagaren.

Både övervaknin­gsfilmer från rånet, vittnesupp­gifter och målsägande­s utsagor talar om fyra inblandade i guldrånet. Trots det sitter bara hälften av rånarna som tilltalade i Vänersborg­s tingsrätt menar åklagaren att bevisninge­n är tillräckli­g för att få de båda männen dömda.

– Absolut, annars skulle vi inte ha åtalat, säger åklagaren.

”Vi ser att gängkrimin­aliteten ökar genom att man samarbetar med olika gäng. Så kan det vara i det här fallet”

POLISENS UTREDARE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden