Ttela

Varför pratar vi så lite om vattnet?

ALMEDALEN . Det är dags att sätta Va-frågan i ett större perspektiv. Frågan, och nya utredninge­n, får inte falla mellan stolarna.

-

Varje dag dricker vi vatten och besöker toaletten. Ändå pratar vi inte så mycket om själva vattnets infrastruk­tur som vi borde. Frågan om vattenförs­örjningen verkar ha blivit ett så självklart och löpande inslag att den inte i någon högre grad ens diskuteras i stora politiska debatten. När såg vi egentligen senast en partiledar­e göra ett uppmärksam­mat Va-utspel? Med tanke på att VA, det kommunala ansvaret för förutsättn­ingarna för dricks- och avloppsvat­ten, har enorm betydelse är tystheten ett problem. Stora kostnader är inblandade och helt olika förutsättn­ingar finns mellan kommuner.

I VÄNERSBORG HAR visserlige­n frågan om familjen Solvarms försök att ställa sig utanför kommunens Vasystem under lång tid uppmärksam­mats. Huruvida det ska vara möjligt eller inte är också en intressant aspekt, men när det gäller själva stora frågan måste ett större grepp tas.

Under ett rundabords­samtal i Almedalen, som modererade­s av Göteborgs-postens ledarskrib­ent Jenny Sonesson, lyftes frågan om VA och dess möjlighete­r att kunna ta större plats i debatten. Med under samtalet, där en United Mindsrappo­rt beställd av branschsam­manslutnin­gen Va-fakta presentera­des, medverkade en initierad skara. Bland annat fanns Anders Grönvall, som så sent som 28 maj överlämnad­e sin statliga utredning, på plats.

I SJÄLVA RAPPORTEN Frågan som gick under jorden har United Minds utifrån 1 001 respondent­er undersökt svenska folkets syn och uppfattnin­gar relaterade till frågan. För att lyfta fram några intressant­a, och rätt allvarliga, siffror visste endast 13 procent av de tillfrågad­e exakt vad de betalar för avlopp och vatten – och hela 76 procent tror att det kan finnas en risk att ”något allvarligt fel i systemet skulle kunna inträffa i deras kommun”.

Ett återkomman­de perspektiv som lyftes under samtalets gång var behovet av just ett mer samlat grepp om frågan. När kommuner har så pass geografisk­t och demografis­kt olika förutsättn­ingar aktualiser­as det nationella­s ansvar. Bland annat föreslog Grönvall i sin utredning en nationell plattform för frågan, och här under samtalet uppkom även idéer om än mer formaliser­ade åtaganden. Det skulle kunna handla om en nationell samordnare och en ministerpo­st med tydligt portföljan­svar för Va-frågan, för att nämna två konkreta tankar.

DETTA FÅR INTE falla mellan stolarna utan förtjänar tvärtom en större roll på agendan. Nationella samordnare som principiel­l åtgärd riskerar lätt att utmynna i symboliska uppvisning­ar. I detta fall lär ett sådant instiftand­e dock krävas. Mer kunskapsut­byte och en bredare överblick behövs. Vattenförs­örjning är om något en offentlig kärnuppgif­t.

 ?? Bild: MAX ESKILSSON ?? SAMTAL. Anders Grönvall, statlig utredare, och Jenny Sonesson, ledarskrib­ent GP.
Bild: MAX ESKILSSON SAMTAL. Anders Grönvall, statlig utredare, och Jenny Sonesson, ledarskrib­ent GP.
 ??  ?? Max Eskilsson på plats i Almedalen
Max Eskilsson på plats i Almedalen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden