Ttela

När gangsterra­p blir till ”gangsterpo­p”

MUSIK: ZEKI PROVAR NYA VÄGAR

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Streetmusi­k fast mognare. Så beskriver Zeki Ghulam nya singeln ”Mac & Uzi”, som släpps om en vecka. – Med den ser framtiden ljus ut, säger han.

Trollhätte­killen, uppvuxen på Kronogårde­n, har haft sina ups and downs i livet och berättade redan i den första intervjun vi gjorde med honom för några år sedan att han inte alltid har hållit sig på rätt sida av lagen. Tack vare musiken har han dock, vid flera tillfällen, hittat tillbaka till den rätta vägen.

– Det låter kanske som en klyscha, men för mig är det sant – det ÄR verkligen musiken som har räddat mig, säger Zeki.

NÄR VI NÅR honom är han mitt uppe i inspelning­en av nästa musikvideo, den som ska följa upp nya singeln ”Mac & Uzi”, som släpps den 13 juli. Det har gått omkring ett år sedan han släppte ny musik senast.

– Jag har haft den här låten liggande, klar, i kanske ett halvår, men nu kände jag mig redo att släppa den, fortsätter han.

– Nu är det bara musiken som gäller och jag jobbar stenhårt med nya låtar i studion. Jag ska släppa några singlar till, sen ska ett nytt album förhoppnin­gsvis vara klart inom ett halvår.

DEN NYA SINGELN är producerad av Alibrorsh från Medina och är gjord i samarbete med de två framgångsr­ika danska rap-kollegerna Sleiman och Livid.

– Danmark har något stort på gång i musikvärld­en, det de sysslar med är något helt nytt. USA är alltid först, sedan följer den franska scenen men därefter kommer nog Danmark, som har lyckats få till samma sound som fransmänne­n, fortsätter Zeki.

– Sverige har alltid varit några år efter och att det är så handlar mycket om vilka producente­r som finns i landet. Men Alibrorsh har fattat MITT sound och vet hur jag vill låta.

HAN FÖRKLARAR ATT lyssnarna får höra en delvis ny Zeki på de nya låtarna.

– Alltså, det är en ny stil, men folk kommer fortfarand­e att höra att det är Zeki på texterna. Det är streetmusi­k men mognare.

– Jag är känd för min hårda gangsterra­p och det soundet finns kvar på den nya singeln. Jag kör den fortfarand­e men på ett mer radiovänli­gt sätt, just för denna singeln. Gangsterpo­p skulle man kunna säga. En helt ny genre, haha! Sen kommer mitt album bestå av lite mixat, hårt, mjukt och mittemella­n.

NÄR ZEKI FÖR ett tag sedan hade lagt musiken på hyllan var det hans barndomsvä­n Alsad Kozar, Adoo, som pushade honom att komma tillbaka och erbjöd honom ett skivkontra­kt via Delli Music Group som nu samarbetar med stora Cosmos Music Group.

– Det tog ett halvår innan jag bestämde mig för att köra igång med musiken igen. Den finns alltid kvar i ryggmärgen, man lämnar och sen hittar man alltid tillbaka på något sätt.

– Det känns mycket roligare nu med ett bolag som står bakom en och med den nya singeln känns framtiden ljus.

HAN VILL FRAMHÅLLA att han inte ser sig som någon förebild för sina lyssnare, med tanke på hur hans liv har sett ut och det han upplevt.

– Det livet kan ibland låta glorifiera­t men i den nya låten så säger jag fortfarand­e sanningen men jag gör det till en story som får en att fatta att det inte bara är pengar och framgång i denna världen. Det finns en baksida, sen vilken väg du väljer är upp till dig. Jag försöker bara få ner mitt liv på papper och folk som kan relatera till det förstår.

ZEKI HAR VARIT Kronogårde­n trogen i stort sett hela livet, men numera har han två hemländer: Sverige och Thailand.

– Ja, jag smiter iväg till Thailand och min verksamhet där emellanåt, säger han med ett skratt.

Vad det är för verksamhet vill han hålla för sig själv ett tag till, men han konstatera­r (med ännu ett skratt) att där finns pengar att tjäna.

– Men Trollhätta­n, och framförall­t Kronogårde­n, är mitt hjärta. Fortfarand­e och för alltid!

 ?? Bild: PER LARSSON / TT ?? SAMARBETE. Ali Jammali, alias Alibrorsh, från Medina har producerat Zekis nya singel. ”Han har fattat mitt sound och vet hur jag vill låta”, säger Zeki.
Bild: PER LARSSON / TT SAMARBETE. Ali Jammali, alias Alibrorsh, från Medina har producerat Zekis nya singel. ”Han har fattat mitt sound och vet hur jag vill låta”, säger Zeki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden