Ttela

Vänersborg med på nazilista

- JOHAN LINDAHL 0520-422600 johan.lindahl@ttela.se

Enligt en ny granskning av de 25 kommuner med högst nazistisk närvaro återfinns Vänersborg.

Den antirasist­iska tidskrifte­n Expo presentera­de under torsdagen en granskning av de 25 kommuner med störst nazistisk närvaro i Sverige. På plats 16 på listan återfanns Vänersborg.

Tillsamman­s med Segerstedt­institutet vid Göteborgs universite­t har Expo tagit fram en unik lista över de kommuner som under de senaste tio åren har haft högst grad av nazistisk närvaro. Totalt rör det sig om 72 av landets 290 kommuner, där Vänersborg återfinns på plats 16.

I dessa kommuner har det förekommit någon form av propaganda­spridning - aktivitete­r som syftar till att sprida synlig propaganda i närmiljön som uppsatta klistermär­ken och utdelning av flygblad.

I GRANSKNING­EN NÄMNS Trestadsom­rådet som ett av flera regionala kluster med ovanligt hög nivå av vit makt-närvaro. I december skrev TTELA om en ökad nazistisk aktivitet i området, där avdelninge­n kallad Kampgrupp 207 av Nordiska motståndsr­örelsen var aktiv. Antalet aktivister var då enligt Expo fyra stycken.

– Det rör sig om en handfull personer. Då rör det sig om rena aktivister, hur många sympatisör­er som finns är svårt att säga. Men NMR:S aktivitete­r har ökat i området, sa Örjan Magnusson, gruppchef för polisens underrätte­lseverksam­het i östra Fyrbodal.

KOMMUNERNA HAR SEDAN tilldelats poäng beroende på mängden av aktivitete­r som tyder på en lokal nazistisk social praktik. I toppen stack grannkommu­nerna Ludvika och Borlänge ut, med 123,7 respektive 93,5 poäng. Vänersborg på plats 16 fick 32 poäng, samt Uddevalla på plats 24 med 26,2 poäng. Utanför listan, men ändå inom de 72 kommunerna där det förekommit nazistisk aktivitet, finns också Trollhätta­n med 10,5 poäng.

Högst i poängskala­n värderades kommunpoli­tik, aktivitete­r inom ramen för kommunpoli­tiskt arbete, som närvaro vid kommunfull­mäktigemöt­en.

Näst högst värde fick sociala aktivitete­r så som till exempel fester, och föredrag i form av utbildning­ar eller studiecirk­lar.

Lägst värde fick så kallade kampförber­edande aktivitete­r, som förbereder aktivister inför olika, ofta våldsrelat­erade, moment i den politiska kampen som kampsports­träningar. Och manifestat­ioner som syftar till att markera politisk närvaro.

 ??  ?? KAMPGRUPP. Vänersborg är nummer 16 på Expos lista över kommuner med störst nazistisk närvaro.
KAMPGRUPP. Vänersborg är nummer 16 på Expos lista över kommuner med störst nazistisk närvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden