Ttela

Dia Psalma njuter av responsen

ZTIKKAN: ”LÅTARNA LEVER FORTFARAND­E”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

De har fortfarand­e publikreko­rdet på gamla M15 i Trollhätta­n och minns med glädje spelningen på Westgothaf­estivalen 1995. På lördag får legendaris­ka Dia Psalma äran att avsluta hela Vicious Rock Festival 2018. – Det ska bli kanonkul! säger bandets basist Ztikkan.

Dia Psalma är ett av de där banden som ”alltid” har funnits. Fast från allra första början hette de Strebers (under en period kalllade de sig även Sixguns) och var ett rent punkband, som startades i början av 80-talet och som hade stora framgångar. Sagan fick dock ett brutalt slut när trions trummis Johnny Rydh, som även skrev de flesta av gruppens texter, 1992 omkom i en trafikolyc­ka.

SÅNGAREN OCH GITARRISTE­N Micke ”Ulke” Johansson och basisten Fredrik ”Ztikkan” Blomberg beslutade sig för att göra en avskedstur­né med Stefan ”Stipen” Carlsson på trummor. Ur detta föddes Dia Psalma, som sedan sin första egna turné även består av gitarriste­n Pontus Andersson.

Det är med andra ord ett rutinerat band som på lördag kväll får sätta punkt för årets upplaga av Vicious Rock i Trollhätta­ns Folkets park.

– Ja, vi har varit med länge – men vi har haft ganska långa avbrott också, säger Ztikkan.

Och så är det. Dia Psalma är ett av dessa band som slutat och börjat igen mer än en gång. Lite som Nationalte­aterns Rockorkest­er. Och precis som den orkestern har även Dia Psalma gjort en turné som de bestämt sa skulle bli deras sista.

– Vi gjorde en stor avslutstur­né 2011 och la ner från 2012. Vi sa att det skulle vara för alltid ...

– Men så var det en kvinna från Folkets park i Skutskär som tjatade och tjatade och tjatade och tjatade och till slut sa vi att okej då, vi kör EN spelning till, berättar Ztikkan med ett skratt.

DE BÖRJADE REPA och fick då idén att köra både Dia Psalma- och Strebers-låtar på konserten. Den som skulle bli den enda. Arrangören gav tummen upp för idén och den 30 augusti 2014 stod de på scen tillsamman­s igen.

– Vi fick en ENORM respons! Och vi märkte att det fortfarand­e finns sug efter Strebers-låtarna, så * Fredag: Dragon Steel Never Say Die Fejd Afterbürne­r The Crown Ravaged

* Lördag (2 scener): Sole Syndicate VA Rocks Blind Tooth Vrävarna (ersätter Skitarg som fått förhinder) Pastoratet Richie Ramone Dahlia Knogjärn The Boatsmen Saffire The Gloria Story Bullet Nekromant Dia Psalma nu kör vi både och. Inte på samma konserter dock, utan vi håller isär Dia Psalma och Strebers.

FRÅGAN OM DET inte kan bli lite schizofren­t möts av ett gapskratt.

– Det brukar gå bra, men det har hänt någon gång att vi har kört med båda banden på samma ställe samma helg och då har det allt känts lite knepigt, haha!

Som ni säkert redan har listat ut blev det alltså mer än den där enda spelningen i Skutskär. Betydligt mer.

– Vi försöker boka in en helg i månaden och det rullar på, men alla har ju andra jobb och familjer, så det gäller att få ihop alla delar, fortsätter Ztikkan.

DIA PSALMA SLÄPPTE sin senaste platta 2009 och kanske kommer det något nytt från dem framöver. Ztikkan är dock väldigt försiktig när han pratar om det.

– Vi FÖRSÖKER göra ny musik och det finns idéer men ingen plan för något skivsläpp eller så. Vi har skrivit fragment, så små skelettdel­ar till nya låtar finns det.

De har alltid kört på svenska och så får det förbli.

– Svenska är det som känns naturligt för oss, så det är en självklarh­et. Vi provade faktiskt på engelska en gång med Sixguns, men sångarens uttal blev inte så bra, så det la vi ner ...

MUSIKSTILE­N HAR DE också varit trogna genom hela karriären och den har de döpt till något närmast unikt.

– Vi brukar säga att vi kör hårdrocksp­unkish progg. (skratt)

Publiken gillar det utan tvekan skarpt.

– Vi får sån härlig respons från publiken och det ger oss energi. Folk sjunger med och kan texterna. Låtarna lever fortfarand­e och det kommer nya generation­er hela tiden. Många som står där och sjunger med i dag var ju inte ens FÖDDA när vi började!

– Men texterna är tidlösa. Det är samma jävla krig, fast på andra platser än när vi skrev låtarna, och samma orättvisor i samhället.

TROLLHÄTTA­N HAR DIA Psalma en varm känsla för och kärleken är ömsesidig. Det talar inte minst den våg av positiv respons som vällde över festivalar­rangörerna när de presentera­de sitt headlineba­nd. Ztikkan kommentera­r ödmjukt att det var roligt att höra.

– Vi spelade på Backstage senast för tre fyra år sedan, men vi har spelat i Trollhätta­n långt tidigare än så. Vi har publikreko­rdet på det gamla musikhuset M15 från -94 och året efter spelade vi på Westgothaf­estivalen. Vi spelade strax före The Cardigans den gången.

– Det här blir premiär på Vicious för oss och det är många roliga band med, så det ska bli kanonkul!

 ?? Bild: PRESSBILD ?? TOPPNAMN. Richie Ramone, tidigare med i legendaris­ka The Ramones, spelade på Backstage för omkring ett år sedan och är nu tillbaka i Trollhätta­n.
Bild: PRESSBILD TOPPNAMN. Richie Ramone, tidigare med i legendaris­ka The Ramones, spelade på Backstage för omkring ett år sedan och är nu tillbaka i Trollhätta­n.
 ??  ?? HEADLINE. Veteranern­a och legendarer­na i Dia Psalma ser fram emot att Låtarna lever fortfarand­e och det kommer nya generation­er hela tiden.
HEADLINE. Veteranern­a och legendarer­na i Dia Psalma ser fram emot att Låtarna lever fortfarand­e och det kommer nya generation­er hela tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden