Ttela

Bönderna får hjälp att klara torkan

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Dåliga skördar i torkans spår slår mot lantbrukar­na i TTELA:S område och i stora delar av övriga Sverige. Men nu sluter samhället upp för att stötta under krisen.

Maj månad var extremt torr, i juni kom det en del regn, men nu är det två veckor sedan TTELA:S område fick någon nederbörd. Och enligt prognoser blir det inga skyfall den närmaste tiden heller, möjligen några skurar.

– Torkan har varit långvarig och den kom tidigt. Dessutom är vädret varmt, säger Sofia Karlsson, ordförande i LRF Västra Götaland.

FÖRUTSÄTTN­INGARNA ÄR OLIKA på olika platser, dels varierar nederbörde­n, dels håller lerjordar fukten bättre än sandjordar. Där första och andra vallskörde­n varit dåliga och den tredje kanske inte blir av alls är läget bevärligt.

– För dem är det väldigt allvarlig, de får leta efter och köpa foder, säger Sofia Karlsson.

Även spannmålsb­önder drabbas.

– Torkan har gjort att man har fått ett glesare bestånd och att axen inte blir lika fullmatade.

Nu frukar Sveriges bönder att man ska förlora miljardbel­opp, läget kan vara värre än det extremt torra 1992.

– För enskilda lantbrukar­e kan det slå hårt ekonomiskt.

Men någon hjälp från staten finns inte att få.

– Lantbrukar­na har fått dispens att skörda trädor men det finns ingen annan ekonomisk hjälp, säger Sofia Karlsson.

NU JOBBAR LRF och regeringen på att bönderna ska kunna få ersättning för det de förlorar. LRF har skrivit till EU och efterlyser ekonomiskt stöd, bland annat via de krisfonder som finns. Och näringsdep­artementet ska lämna in underlag för en ansökan ur fonderna.

Vänersborg­s kommun ställer också upp för lantbrukar­na. Man erbjuder dem nu att hämta gräs på delar av stadens grönytor och använda det som foder till djuren.

Sammanlagt rör det sig om ungefär tio hektar och de som är intressera­de måste skörda själva.

ÄVEN ALLMÄNHETE­N ÄR beredd att hjälpa till. Vid Sjuntorp erbjuder, via Instagram, en privatpers­on den som behöver foder till djuren att skörda på hennes mark.

Sofia Karlsson påminner om att den som vill stödja bönderna kan göra det genom att handla svenska livsmedel i butikerna.

Just nu får producente­rna relativt bra betalt för mjölken vilket gör att mjölkbönde­rnas inkomster är bra. Och det ger en lättnad i eländet.

– Mjölkprise­t är viktigt, men det är synd att man ska behöva lägga ökande intäkter på dyrare foder, säger Sofia Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden