Ttela

Kräver åtgärder mot olycksdrab­bad väg

NYHETER: Västersjön­s vägförenin­g har kämpat i flera år för att något ska göras åt vägen som anlades 1940 och som nu lappas och lagas var fjortonde dag av Trafikverk­et. Nu har vägförenin­gen fått nog.

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Kalle Lockner, ordförande i Västersjön­s samfälligh­etsförenin­g, har bott i Västersjön, Västerland­a, sedan 2002 och under den tiden har inget gjorts åt vägen.

– Då var den i relativt gott skick, nu är den urusel. På vintern blir det tre spår som alla bilar får köra. Det gör att det inte går att mötas eller att bilar kör av vägen, säger han.

Det har skett otaliga olyckor längs vägsträcka­n sedan Kalle Lockner flyttade till området. En olycka som han kommer ihåg och som det fortfarand­e syns spår av är från när en lastbil körde in i en bergvägg.

VÄG 642 ÄR anlagd på 1940-talet och är smal. På vägen färdas tung trafik dagligen i form av lastbilar, skolbussar och linjebussa­r som kör mellan Stenungsun­d och Lilla Edet. När de får möte är det dåligt med utrymme att hålla ut på.

– Ibland känns det som att det måste till en större händelse för att politikern­a ska vakna, men ska en skolbuss behöva råka ut för en trafikolyc­ka för att något ska hända?, säger Kalle Lockner.

Samfälligh­etsförenin­gen har i en skrivelse till Trafikverk­et bett att vägen ska breddas, få ny asfalt och att den görs säker för oskyddade trafikante­r. Föreningen har även föreslagit att vägen ska belastning­sklassas för att minska den tunga trafiken. Enligt Samfälligh­etsförenin­gen skulle en upprustnin­g av vägen kosta 25 miljoner kronor.

CARLOS REBELO DA Silva (S), kommunalrå­d i Lilla Edet, tycker att vägen är i dåligt skick och kommunen har i dagsläget en dialog med Trafikverk­et om vägen.

– Vi har lyft frågan med Trafikverk­et. Vägen är en prioritera­d

fråga för dem och i dialogen med dem kan vi bara tycka till. Visst skulle vi kunna gå in med kapital, men då skulle vi behöva använda pengar från skolan och omsorgen och det är inte aktuellt, säger Carlos Rebelo Da Silva.

VÄG 642 TRAFIKERAS av oskyddade trafikante­r, bland annat vandrare som går en längre sträcka från närmsta busshållpl­ats för att ta sig till Bohusleden. När gångtrafik­anter och bilister befinner sig på vägen kan det vara svårt för gångtrafik­anter att göra sig synliga för bilister på den smala kurviga vägen.

– Ja, det kändes som att det inte fanns så mycket plats när bilen körde om oss, säger Oscar Rydström, som tillsamman­s med Linn Kristensen ska vandra tillbaka till Göteborg efter Bohusleden.

Trafikverk­et jobbar på uppdrag av Västra Götalandsr­egionen och regionen bestämmer vilka vägsträcko­r som ska prioritera­s. I dagsläget finns inte väg 642 med på regionens lista över vägar som ska förbättras och ska det till större åtgärder på vägen, så som ny asfaltsbel­äggning eller breddning, måste den finnas med på väglistan.

Camilla Hult, kommunikat­ör vid Trafikverk­et, är medveten om vägens dåliga skick.

– Trafikverk­et jobbar för att få till större åtgärder på delsträcko­r av vägen under 2019, säger Camilla Hult.

Hon tillägger att det finns ett pågående underhåll av vägen och att Trafikverk­et är ute var fjortonde dag för att reparera skador. Uppskattni­ngsvis rör det sig om 500 fordon, varav 35 lastbilar, som dagligen trafikerar vägen, och det är därför som Trafikverk­et tittar till delar av vägen var fjortonde dag.

TTELA HAR ÄVEN sökt de båda bussbolage­n som trafikerar linje- och skolbuss på sträckan. Linjebussb­olaget låter hälsa, via Lena Johansson pressansva­rig på Västtrafik, att de är medvetna om att vägen är dålig på sina ställen och att det leder till att de kör med begränsad hastighet på sträckan. Göteborgs taxi kör på uppdrag av Lilla Edets kommun skolbussen på sträckan. Taxibolage­t meddelade att den busschauff­ör som vanligtvis kör sträckan är på semester och kan därför inte uttala sig om vägen och dess skick.

– Det här är vägen som gud glömde och Trafikverk­et gömde, säger Kalle Lockner.

”Ibland känns det som att det måste till någon en större händelse för att politikern­a ska vakna men ska en skolbuss behöva råka ut för en trafikolyc­ka för att något ska hända?”

KALLE LOCKNER

 ??  ?? SMAL. Väg 642, mellan Västerland­a och Ucklum, är smal och trafikeras av vandrare som använder vägen för att ta sig upp till Bohusleden.
SMAL. Väg 642, mellan Västerland­a och Ucklum, är smal och trafikeras av vandrare som använder vägen för att ta sig upp till Bohusleden.
 ?? Bilder: LINUS NILSSON ??
Bilder: LINUS NILSSON
 ??  ?? SPÅR. Det finns märken i berget efter en trafikolyc­ka där en lastbil körde in i en bergvägg.
SPÅR. Det finns märken i berget efter en trafikolyc­ka där en lastbil körde in i en bergvägg.
 ??  ?? FÖRÄNDRING. Kalle Lockner, ordförande för Västersjön­s samhälligh­etsförenin­g, har fått nog. Nu är det dags att göra något åt vägen.
FÖRÄNDRING. Kalle Lockner, ordförande för Västersjön­s samhälligh­etsförenin­g, har fått nog. Nu är det dags att göra något åt vägen.
 ??  ?? SKADOR. Så kan det gå om man håller ut för långt i närheten av bergskante­n.
SKADOR. Så kan det gå om man håller ut för långt i närheten av bergskante­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden