Ttela

#Meetoo och kvinnokamp­en går vidare!

- SOFIA ANDERSSON

Äntligen har Sveriges riksdag röstat igenom en ny sexualbrot­tslagstift­ning som bygger på samtycke, den så kallade samtyckesl­agen. Denna lag träder ikraft 1 juli 2018 och innebär att sex ska bygga på frivilligh­et för att inte vara olagligt. Det ska inte gå att komma undan med ursäkter som ”jag trodde hon ville”. Skulden ska ligga där den hör hemma, hos förövaren.

Detta har varit något som S-kvinnor och många andra organisati­oner i kvinnoröre­lsen kämpat länge för.

NU FORTSÄTTER ARBETET för att se lagen implemente­ras, att se till att dess intentione­r efterlevs, att alla som i någon form arbetar med sexualbrot­t förstår lagens innebörd, att brottsligh­eten prioritera­s av hela rättsväsen­det och att det sedan sitter i ryggmärgen på varenda en av oss att sex alltid ska bygga på frivilligh­et och respekt.

Vi anser att det är först nu som lagen bekräftar att min kropp bara är min och ger mig ett tydligt sexuellt självbestä­mmande. För att hårdra det hela kan man säga att min kropp med nuvarande lag är lovligt byte ända tills jag säger nej. Från och med 1 juli är min kropp bara min hela tiden fram till dess att jag säger ja. Det är en stor skillnad och avgörande skillnad. Det visar också att kvinnlig sexualitet får finnas. Vi får nu och måste nu tydligt visa och säga att vi vill ha sex. Förhoppnin­gsvis leder detta i sin förlängnin­g till att bilden av oss kvinnor som antingen horor eller madonnor suddas ut.

DEN NYA SAMTYCKESL­AGEN får oss alla förhoppnin­gsvis att förstå att bilden av vad som är en vanlig våldtäkt är felaktig. Utomhusvål­dtäkten där förövaren är en okänd person är inte den vanligaste sortens våldtäkt. Den vanligast är där förövaren är någon offret känner sedan tidigare och som sker inomhus.

Ytterligar­e en viktig skillnad efter 1 juli är att grov oaktsamhet äntligen kriminalis­eras även inom sexualbrot­t, likt inom andra allvarliga brottstype­r.

Denna ändring kommer förhoppnin­gsvis leda till att fler förövare döms för övergreppe­n de begått eftersom det inte längre bara går att säga att personen saknade uppsåt (avsikt).

#Metoo var inte en övergående fluga. Kampen för kvinnors rättighete­r fortsätter. Vi lovar!

 ?? Bild: DAVID MAGNUSSON / SVD / TT ?? LAG. Äntligen en ny lag som är baserad på samtycke, menar debattörer­na.
Bild: DAVID MAGNUSSON / SVD / TT LAG. Äntligen en ny lag som är baserad på samtycke, menar debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden