Ttela

Kvinna fick vänta två år på operation

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

En kvinna fick vänta i två år för att få sina fötter opererade. Kvinnan genomförde två operatione­r på vardera foten. Under den andra operatione­n missade läkaren ett ingrepp som behövde åtgärdas vid en tredje operation. Nu riktar Inspektion­en för vård och omsorg, (IV0), kritik mot Nusjukvård­en och läkaren.

År 2014 sökte kvinnan vård för att operera sina snedställd­a stortår. Den dåvarande läkaren gjorde bedömninge­n att genomföra operation av höger fot först, då den foten skulle vara den värst drabbade. Ett drygt år senare återkom kvinnan till läkaren och hade fortfarand­e inte opererats.

2016 fick kvinnan en ny bedömning av en annan läkare på grund av att patienten fortfarand­e inte opererats. Operatione­n ska då ha blivit bortglömd eller uppskjuten.

Senare samma år opererades höger fot, vid återbesök fyra månader senare uppgav kvinnan att hon snarast ville få sin vänstra fot opererad och att hon också måste få hjälp att återställa sin ”hammartå” på samma fot. Men patienten anmäldes bara för operation av den snedställd­a stortån.

IVO bedömer att läkaren brustit vid handläggni­ng av patientens fotoperati­on.

I ett yttrande från verksamhet­schefen anges det att händelsen bör bli betraktad som ett avsteg från rutin och det har lett till förlängd vårdtid, ett extra operations­tillfälle, smärta samt ökade kostnader för såväl patient som vård.

IVO bedömer att dokumentat­ionen i patientjou­rnalen är bristfälli­g. Det finns inte någon anteckning om att en planerad operation ställts in eller skjutits upp eller hur patienten meddelats detta. Under tre års tid finns ingen dokumentat­ion på de telefonsam­tal som kvinnan ringt till ortopedmot­tagningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden