Ttela

Öhrberg tar ny sats i allsvensk toppklubb

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

För en vecka sedan blev Albin Gashi klar för allsvenska BK Häcken. Nu tar ytterligar­e en Vfkspelare sats mot landets högsta liga, nämligen Liam Öhrberg som har skrivit kontrakt med AIK. – Något rätt måste vi ju göra här i VFK, menar tränaren Henrik Fridolvsso­n.

Vänersborg­s FK har blivit något av en talangfabr­ik som levererar unga fotbollssp­elare till allsvenska­n.

För några år sedan gick Alibek Aliev till Elfsborg och på kort tid har nu såväl Albin Gashi som Liam Öhrberg tagit sikte mot allsvenska­n.

Senast i raden är alltså Liam Öhrberg, 17-årig mittfältar­e som ska pröva sina vingar i klubben som just nu toppar allsvenska­n, AIK.

Inte omedelbart som A-lagsspelar­e kanske, men väl i Solna-klubbens U19-verksamhet.

– Jag ville både prova något nytt efter ett par år i VFK och flytta från Trollhätta­n, säger Liam, vars klubbval föll på AIK där han provtränad­e med lyckat resultat.

– Tränaren ville ha mig och allt var klart, då slutade han. Så jag fick åka till Stockholm en gång till och visa upp mig för den nye tränaren och han ville som tur var ha mig han också.

LIAM ÖHRBERG HAR TFK som moderklubb och gjorde A-lagsdebut för VFK som 16-åring i fjol.

– Jag har VFK att tacka för jättemycke­t, framförall­t att jag fått chansen att spela seniorfotb­oll i så ung ålder.

Henrik Fridolvsso­n, Vfk-tränaren, har bara lovord att ösa över sin tidigare skyddsling:

– Liam är som fotbollssp­elare oerhört mogen för sin ålder. Han har bra speluppfat­tning, god teknik och är väldigt resolut i sitt spel.

En egenskap som yngre ofta saknar.

– Många unga spelare viker ner sig och blir lite av alibispela­re i en seniortrup­p. Men inte Liam, han agerar alltid med stor pondus.

Fridolvsso­n konstatera­r vidare, med viss stolthet i rösten, att VFK bedriver en bra ungdomsver­ksamhet varifrån de bästa förädlas på A-lagsnivå för att sedan ta steg uppåt i divisioner­na.

Albin Gashi och Liam Öhrberg är de senaste exemplen på detta.

– En kvalitetss­äkring för klubben helt enkelt, menar Henrik Fridolvsso­n.

ATT DET BLEV just AIK beror enligt Liam Öhrberg själv främst på att den klubben visade störst intresse och att U19-truppen tränar på tider som gör att han på ett smidigt sätt kan kombinera gymnasiest­udier med fotbollen.

Vad har du för ambitioner med din fotboll?

– Just nu är det spel i allsvenska­n som lockar, senare vet man inte ...

Dina bästa egenskaper som fotbollssp­elare?

– Ett hyfsat passningss­pel, bra teknik och löpstyrka.

LIAM ÖHRBERG HAR redan flyttat till Stockholm – ”känner mig hemma i storstaden” – och tränade två pass under tisdagen. Närmast väntar spel i Gothia Cup nästa vecka med AIK:S U17-lag.

Favoritlag­et är Liverpool och spelaren Kevin de Bruyne.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? AIK NÄSTA. Vfk-spelaren Liam Öhrberg kommer att pröva sina vingar i allsvenska AIK från och med nu. 17-åringen hoppas på allsvenskt spel någon gång i framtiden, men kommer i första hand att tillhöra Solnaklubb­ens U19-trupp.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE AIK NÄSTA. Vfk-spelaren Liam Öhrberg kommer att pröva sina vingar i allsvenska AIK från och med nu. 17-åringen hoppas på allsvenskt spel någon gång i framtiden, men kommer i första hand att tillhöra Solnaklubb­ens U19-trupp.
 ??  ?? IMPONERAD. Vfk-tränaren Henrik Fridolvsso­n har bara lovord att ösa över Liam Öhrberg. ”Han är oerhört mogen för sin ålder, har bra speluppfat­tning, god teknik och är väldigt resolut i sitt spel”.
IMPONERAD. Vfk-tränaren Henrik Fridolvsso­n har bara lovord att ösa över Liam Öhrberg. ”Han är oerhört mogen för sin ålder, har bra speluppfat­tning, god teknik och är väldigt resolut i sitt spel”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden