Ttela

Skogsrunda­n blev början på något nytt

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

”Jag brinner för det här och lägger all energi på travet” KIMMO HÄMÄLÄINEN Travkusk

Han har blivit både sparkad och urkastad ur sulkyn. Ändå är det trav Kimmo Hämäläinen vill syssla med. – Jag brinner för det här och lägger all energi på travet.

Golf var länge en hobby för Kimmo Hämäläinen, 30 år och från Trollhätta­n, men bara fram till den dag (2016) som Sadri Shabani, travtipsex­perten på Kungsfrukt i Trollhätta­n, en av Sveriges bästa i just den genren, tog med honom till Axevalla-tränaren Mimmi Elfstrands stall på Bjertorp utanför Vara.

– Hon frågade om jag kört häst förut, och jag svarade inga problem, säger Kimmo, som dock inte avslöjade att det då rört sig om körning med ponny.

Men det blev början på något nytt.

– En skogsrunda senare var jag frälst, golfklubbo­rna har jag inte rört sedan dess och nu prioritera­r jag travet över allt annat.

NU SITTER HAN med en färsk B1licens och första riktiga travloppet är inte långt borta:

– Jag väntar på kördressen, den är i svart och guld.

De så kallade licenslopp­en var inget problem, av 15 stycken ska tio vara godkända, och Kimmo behövde inte mer än tio.

Samtidigt är han väl medveten om att det blir annorlunda när kommandoor­det ”Klart” ropas ut.

– Det är inte så att jag är nervös, det smittar av sig på hästen, men prov- och licenslopp är en sak, travlopp något annat.

Han konstatera­r också att ingenting varit möjligt utan Mimmi Elfstrands hjälp:

– Jag har henne att tacka för allt.

Och nu bjuder han tillbaka, när Mimmi nyligen var på en veckas semester var det Kimmo som ryckte in och skötte träningen av stallets hästar.

FÖREBILDEN I SULKYN är inte vem som helst, den i USA nu verksamme Åke Svanstedt, han som till och med kallades ”Kung Åke” efter sina stora framgångar på hemmaplan och förknippad med segermaski­ner som Zoogin och Gidde Palema.

– Jag försöker att ha hästarna på bettet hela vägen in i mål, och inte jaga på dem för mycket. Var är du om tio år?

– Då hoppas jag vara på travbanan och ha mitt eget lilla stall. Jag brinner för travet och tänker lägga all min energi där.

Ett mer närliggand­e mål är att vara med i amatör-sm nästa år, och fram till dess håller vi utkik efter ”Svart kusk”.

Kimmo Hämäläinen har kommit till travet för att stanna. Fotnot: En B1-licens betyder att du får träna och köra ett obegränsat antal hästar som helt ägs/leasas och företräds av dig eller nära anhörig. Du får dessutom ha högst fem delägda hästar. (Källa: Svensk Travsport)

 ?? Bild: MIMMI ELFSTRAND ?? I VÄNTAN PÅ DRESS. Kimmo Hämäläinen från Trollhätta­n har klarat B1-licensen, och är redo för sitt första travlopp så fort den svarta kuskdresse­n är på plats. Här sitter Kimmo bakom Cinque Terre, en valack som tidigare tränades av Mimmi Elfstrand men...
Bild: MIMMI ELFSTRAND I VÄNTAN PÅ DRESS. Kimmo Hämäläinen från Trollhätta­n har klarat B1-licensen, och är redo för sitt första travlopp så fort den svarta kuskdresse­n är på plats. Här sitter Kimmo bakom Cinque Terre, en valack som tidigare tränades av Mimmi Elfstrand men...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden