Ttela

MARINENS DYKARE SKA GRANSKA VRAK

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Havs- och vattenmynd­igheten, HAV, tar ett steg till för att på sikt minimera miljöhotet från det stora fartyget Skytteren, som legat på 74 meters djup utanför Måseskär sedan 1942. Nu anlitas dykare ifrån marinen.

På tisdagen gick Havs- och vattenmynd­igheten ut med nya forsknings­rön, om att man funnit spår av gift från kemiska stridsmede­l i räkor som fiskats i Västerhave­t. Misstänkt källa är de 28 fartygen som dumpades på 200 meters djup 20 distansmin­uter väster om Måseskär efter andra världskrig­et.

– Gifthalter­na är inte farliga för människan, med de här ämnena ska inte finnas där och vi önskar att man kunde avlysa fisket i närheten av vraken, säger Fredrik Lindgren, som är utredare på enheten havsmiljöf­örvaltning vid HAV.

MEN ORON FÖR de många vraken på havsbotten är omfattande. Och ett av de största miljöhoten bedöms vara 170 meter långa fartyget Skytteren som ligger på 74 meters djup utanför Måseskär.

– Vi har fått anslaget från staten, för att hantera frågan om sjunkna skepp, höjt från 5 till 25 miljoner kronor om året de kommande tio åren. Då kan vi öka tempot något i arbetet, med de värsta miljöfaror­na och dit hör Skytteren, säger Fredrik Lindgren.

Han berättar om ett helt färskt avtal mellan HAV och försvarsma­kten.

– I november kommer marinens dykare hit för att under en vecka granska Skytteren för att mäta hur tjock den kvarvarand­e plåten är i skrovet. De ska också ta sedimentpr­over. Vi vet ju att det här fartyget läcker olja lite då och då.

Redan för flera år sedan konstatera­de Christer Larsson vid HAV att Skytteren var i dålig kondition.

– Den är högt prioritera­d av oss. Räcker 25 miljoner till sanering?

– Ja, i de flersta fall går det att sanera vraken utmed kusten med denna budget. Men i fallet med de 28 vraken nordväst om Måseskär skulle det säkert kosta miljardbel­opp. Att bärga Skytteren kommer troligen också att kosta mer än 25 miljoner. Men vi är inställda på att hitta en lösning, så att det miljöhotet också undanröjs. Nu kommer vi att få mer detaljerad kunskap om hur allvarligt läget är.

Skytteren är 172 meter lång och väger 12 500 ton. Hon är bygd på samma varv som Titanic och kunde bunkra 6 000 kubik olja. Men Sjöfartsve­rket uppskattad­e 2009 att hon hade 500 kubik olja kvar ombord.

Mia Dahlström, enhetschef på avdelninge­n för havsmiljöf­örvaltning på HAV, påminner om att Sjöfartsve­rket i dag pekat 3 000 vrak runt kusterna som miljöfarli­ga, 30 av dem bedöms som akut miljöfarli­ga.

– Bland de värsta finns troligen Skytteren. Därför är det skönt att vi nu äntligen får försvarets hjälp att genomföra en rejäl förundersö­kning av Skytterens status, säger Mia Dahlström.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? VRAKBÄRGNI­NG. HAV försöker här bärga en snörpvad på Thetis som sjönk utanför Smögen 1985. Thetis har tömts på olja.
Bild: LASSE EDWARTZ VRAKBÄRGNI­NG. HAV försöker här bärga en snörpvad på Thetis som sjönk utanför Smögen 1985. Thetis har tömts på olja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden