Ttela

Guldrånare döms till hårda straff

NYHETER: Två män i övre tonåren har dömts till fängelse i fem år vardera för rånet mot guldbutike­n i Vänersborg. Männen som dömts har kopplingar till ett kriminellt gäng i Stockholm.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

De två män, som tillsamman­s med två andra, rånade en guldbutik i Vänersborg döms till långa fängelsest­raff. Tingsrätte­n menar att de gjort sig skyldiga till grovt rån och båda döms till fängelse i fem år vardera.

14 februari vid lunchtid kör en vit bil in i hög fart på Edsgatan i centrala Vänersborg och stannar utanför guldbutike­n. Ur bilen kommer fyra maskerade män i samma mörka overaller. Tre av rånarna, en beväpnad med pistol, en annan med kofot och en tredje bärandes på en stor resväska, rusar in i butiken. Pistolmann­en viftar med sitt vapen mot kunderna och de kastar sig mot golvet, rånaren med kofot slår sönder smyckesmon­trarna och mannen med resväskan börjar förse sig med smycken. Den fjärde rånaren står i dörren till butiken och håller vakt.

ÅKLAGAREN MENADE UNDER rättegånge­n att rånet var välplanera­t. De hade likadana kläder och visste vilka smycken som var värdefulla­st. Den flyktbil som användes hade stulits en månad tidigare och nya skyltar hade stulits från en bil av samma modell och samma färg morgonen innan rånet.

Ägaren till butiken befinner sig i verkstaden och får se vad som händer. Han tar sig ut genom en bakdörr och springer till framsidan av butiken. Han börjar med att sparka igen alla dörrar på flyktbilen, sen tar han tag i en så kallad ”gatupratar­e” och kastar den in i butiken mot rånarna. Då beger sig två av rånarna, vakten och mannen med pistol, ut genom dörren för att stoppa ägaren.

DEN ENE RÅNAREN viftar med en kofot och den andra avlossar ett pistolskot­t i luften, strax ovanför ägarens huvud. Inte ens det räcker för att stoppa ägaren och han blir slaget i ansiktet av rånarens pistol.

Rånarna lämnar sedan platsen och kommer över ett byte värt två miljoner kronor. Bytet har aldrig återfunnit­s, men två misstänkta rånare, båda män i övre tonåren, kunde gripas i april. Det efter att blod som lämnats på brottsplat­sen och i flyktbilen matchades mot ett annat ärende där de båda männen var inblandade.

De båda männen är hemmahöran­de i Stockholms­området och deras mobiler pejlades till Göteborg dagen innan rånet. Enligt polis och åklagare är båda männen del av ett kriminellt förortsgän­g därför bevakades tingsrätte­n av polis under de två rättegångs­dagarna.

Den ene av de två männens blod ertappades i guldbutike­n såväl som i flyktbilen, han har erkänt men har inte velat ge någon djupare förklaring kring hur det planerades eller vilka andra som var med.

DEN ANDRE MANNENS blod finns bara i flyktbilen, han nekar till brott och säger att han träffat vänner i Göteborg och säger att han kan ha suttit i flyktbilen där.

Åklagaren menar att han som lämnat blod i butiken är den som plockade på sig smycken, den andre åtalade ska vara han som var pistolbevä­pnad.

I sin dom går Vänersborg­s tingsrätt på åklagarens linje. De menar att det är uteslutet att den andra mannen inte är en rånare när hans blod har påträffats i bilen samtidigt som hans mobil varit avslagen under exakt samma tidsperiod som den andre mannens mobil. En tidsperiod som överensstä­mmer med tiden då rånet begicks.

Tingsrätte­n menar också att rånarna visat en synnerlige­n stor råhet under rånet. De har hotat personer, avfyrat en pistol och slagit butiksägar­en. Därför anser tingsrätte­n att rånet ska ses som ett grovt brott.

Två andra rånare är fortfarand­e på fri fot och polisens utredning kring rånet fortsätter.

 ?? Bild: POLISEN ??
Bild: POLISEN
 ??  ?? ÖVERVAKNIN­G. På bilder från butikens övervaknin­gsfilm ser man hur en av rånarna kommer in med en pistol och hur en annan plockar på sig av smycken. Männen på bilderna har dömts till fängelse i fem år vardera.
ÖVERVAKNIN­G. På bilder från butikens övervaknin­gsfilm ser man hur en av rånarna kommer in med en pistol och hur en annan plockar på sig av smycken. Männen på bilderna har dömts till fängelse i fem år vardera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden