Ttela

Skillnader i söktryck till högskolepr­ogram

- CAROLINE LUNDGREN 0520 422600 caroline.lundgren@ttela.se

NYHETER: TTELA listar de mest - och minst populära utbildning­arna vid Högskolan Väst i höst.

De första antagnings­beskeden till höstens universite­ts- och högskoleut­bildningar har nu skickats ut till förhoppnin­gsfulla sökanden runt om i landet. På Högskolan Väst är trycket på utbildning­arna både högt – och obefintlig­t.

På torsdagen landade antagnings­beskeden till de 360 200 personer som sökt in till hösttermin­ens universite­ts- och högskoleut­bildningar. För 5 740 personer innebär beskedet att de har antagits till Högskolan Väst – och söktrycket har varit högt.

– Vi har en stor ökning vad gäller sökande till denna termin jämfört med hösttermin­en 2017, berättar prorektor Jan Theliander.

Vissa utbildning­ar visar sig dock ha dragit fler sökande än andra. I statistike­n över antagna i första urvalet finns det en utbildning som särskilt står ut – Socialpeda­gogiska programmet. Där har 65 personer antagits, samtidigt som 677 personer står som reserver.

– Socialpeda­gogiska programmet har varit populärt i väldigt många år. Det kan vara så att vi försöker utöka platserna framöver, säger Jan Theliander. Vad gör programmet så populärt?

– Generellt har området social omsorg högt sökantal i hela Sverige, så det finns en nationell trend. Sedan tror jag att vår inriktning lockar många sökare dels på grund av att den funnits länge, men också på grund av att de som läser utbildning­en får jobb direkt efteråt.

En annan utbildning med många sökande på relativt få platser är programmet i 3D-animation och visualiser­ing. Där antas enbart 22 elever och söktrycket är stort – ytterligar­e 192 personer är reserver till programmet.

– Just den här utbildning­en är vi ensamma om i Sverige, så den sticker ut i mängden. Dessvärre kan vi inte utöka studieplat­serna i nuläget eftersom den kräver mycket resurser för varje enskild student.

DET FINNS DOCK utbildning­ar på Högskolan Väst som inte alls har samma popularite­t. Till hösttermin­en har Maskininge­njörsprogr­ammet med inriktning mot produktion­steknik noll antagna och ställs in.

– Det är tråkigt tycker jag. Om man tittar på arbetsmark­naden så ser det ut som för Socialpeda­gogiska programmet – efterfråga­n är hög. Särskilt i Västsverig­e är den här typen av inriktning mot industriel­l kompetens viktig. Har ni försökt att påverka de låga ansöknings­talen?

– Vi jobbar kontinuerl­igt med det. Särskilt har vi försökt att samarbeta mer med industriel­la aktörer för att göra utbildning­en mer attraktiv. Sedan jobbar vi mycket med jämställdh­et och att försöka uppmuntra fler tjejer till att söka till ingenjörsu­tbildninga­rna.

Fyra stycken grundutbil­dningar har i det första urvalet 15 eller färre antagna studenter till program som rymmer fler. Jan Theliander menar dock att det inte finns någon risk för att någon utbildning ska ställas in.

– Har vi gått vidare med en utbildning till första urvalet så ska vi också ge den, oavsett om det i slutändan endast blir en student. Därför blir också alla utbildning­ar som nu listas för första urval av. Det är ju fortfarand­e möjligt att göra en sen ansökan till de utbildning­ar som ännu inte har fyllts.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDREAS BORG /HÖGSKOLAN VÄST ?? STORA SKILLNADER. Söktrycket varierar mellan utbildning­arna på Högskolan Väst i det första urvalet till hösten. Ett program har noll antagna och ställs in, medan ett annat har tio personer i reserv per plats på utbildning­en.
Bild: ANDREAS BORG /HÖGSKOLAN VÄST STORA SKILLNADER. Söktrycket varierar mellan utbildning­arna på Högskolan Väst i det första urvalet till hösten. Ett program har noll antagna och ställs in, medan ett annat har tio personer i reserv per plats på utbildning­en.
 ?? Bild: HÖGSKOLAN VÄST ?? NYA SATSNINGAR. Prorektor Jan Theliander tycker att det är tråkigt med det låga sökantalet till vissa av ingenjörsu­tbildninga­rna, men menar på att satsningar görs för att förändra detta.
Bild: HÖGSKOLAN VÄST NYA SATSNINGAR. Prorektor Jan Theliander tycker att det är tråkigt med det låga sökantalet till vissa av ingenjörsu­tbildninga­rna, men menar på att satsningar görs för att förändra detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden