Ttela

17 timmar laxfiske om dagen

LILLA EDET: ”FISKET KAN TA ÖVER”

- LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.se

Kan fisket ta över? Ja, i alla fall om man frågar en av medlemmarn­a i Lilla Edets Laxfiskekl­ubb. – Ibland på natten innan man ska iväg kan man inte sova, säger Anders Bolinder.

”Ibland får man så mycket napp och det händer så mycket att man kan kolla på klockan och bli chockad över att man inte hunnit äta lunch än”

ANDERS BOLINDER

Vid den röda fiskezonen står Anders Bolinder och kastar sitt fiskespö. Han har fiskat i 30 år, och är en av medlemmarn­a i klubben som finns i Lilla Edet. Han kastar spöt om och om igen utan resultat. Plötsligt drar det i linan. Bottennapp.

– Det blir en del bottennapp, det är vanligt, säger Anders.

– Då är det bara att gå upp och knyta på nytt.

Själv fiskar han varje helg, men nu under semestern blir det ungefär ytterligar­e två till tre dagar i veckan.

På en dag finns det två pass, det första börjar klockan fem på morgonen och håller på tills klockan ett. Sen är det en timmes paus, innan pass två börjar klockan två och håller på till elva på kvällen. Tiden brukar rinna iväg.

– Ibland får man så mycket napp och det händer så mycket att man kan kolla på klockan och bli chockad över att man inte hunnit äta lunch än, säger Anders.

I DAG FISKAR han ensam, men medlemmar i klubben har spenderat många dagar tillsamman­s i fiskezoner­na.

– Det blir ett speciellt gäng, man umgås så tätt att man till och med

börjat umgås på fritiden.

Klubben har funnits sedan 1983 och har 100 medlemmar. Medlemmarn­a har en skyldighet att hjälpa till med olika aktivitete­r i klubben, till exempel under Laxens dag.

EFTER BOTTENNAPP­ET GÅR Anders upp till en liten stuga med regnskydd och möjlighet att förvara både fångad fisk och medtagen mat.

Idag fiskar Anders med räka. Det är ett riktigt handarbete som gäller för att få räkan att fästa på bästa sätt, med en noggrann säkerhet viras tråden runt räkan.

– Det kan ha blivit några hundra gånger, eller tusen, säger Anders med ett skratt. Hur ofta får du fisk?

– Det är olika varje år. I år har jag fått fyra, vissa år får man många fler. Ju mer man fiskar desto mer fisk får man, så är det, säger Anders.

Som en dedikerad fiskare spenderar man mycket tid på fiskeklubb­en, och självklart påverkar det livet.

– Fisket kan ta över. Speciellt inför premiären, första maj. Då kan man bli helt såhär, att ibland på natten innan man ska iväg kan man inte sova, säger Anders.

Roger Andersson är inte medlem i klubben, men han berättar att han ofta är inne och kollar på klubbens fiskestati­stik. Det är statistik över vem som fått fisk och när, samt andra detaljer.

– De blir som kändisar, som Anders namn har jag sett flera gånger. Det är killar som återkommer hela tiden, de som fiskar mycket, säger Roger Andersson.

– Om man inte sett dem på listan på ett tag kan man undra om de blivit sjuka

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? FISKEGLÄDJ­E. Anders Bolinder är en av de dedikerade medlemmarn­a i Lilla Edets Laxfiskekl­ubb.
Bild: ANDREAS OLSSON FISKEGLÄDJ­E. Anders Bolinder är en av de dedikerade medlemmarn­a i Lilla Edets Laxfiskekl­ubb.
 ??  ?? MER ÄN EN HOBBY. Anders Bolinder har fiskat regelbunde­t under 30 år.
MER ÄN EN HOBBY. Anders Bolinder har fiskat regelbunde­t under 30 år.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VARJE HELG. Fisket sker varje helg, men nu under semestern blir det ännu fler dagar i veckan.
Bild: ANDREAS OLSSON VARJE HELG. Fisket sker varje helg, men nu under semestern blir det ännu fler dagar i veckan.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? KLUBBSTRÄC­KA. Laxfiskekl­ubben har en egen klubbsträc­ka där fisket endast får ske av klubbens medlemmar.
Bild: ANDREAS OLSSON KLUBBSTRÄC­KA. Laxfiskekl­ubben har en egen klubbsträc­ka där fisket endast får ske av klubbens medlemmar.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? ”KÄNDISAR”. Roger Andersson är inte medlem i klubben, men känner igen Anders namn från fiskestati­stikslista­n.
Bild: ANDREAS OLSSON ”KÄNDISAR”. Roger Andersson är inte medlem i klubben, men känner igen Anders namn från fiskestati­stikslista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden