Ttela

Dyr semester avslöjar misslyckad penningpol­itik

EKONOMI. Den svenska kronan står sig dåligt mot andra valutor i sommar. Det gäller såväl euron som det annars svaga pundet. För semesterfi­rande svenskar är detta dåliga nyheter.

- JOAKIM RÖNNBÄCK Liberala Nyhetsbyrå­n

Utlandssem­estern blir en dyr affär och väcker ett nytt intresse för växelkurse­r. Inför sommaren rådde Forex banks kommunikat­ionschef Tom Friberg till resor till Kroatien – i Montenegro handlas det däremot främst med euro och bör därför undvikas av den som vill hålla budget (Metro 8/5). Även en semester i Sverige blir dyrare än vad den är för europeiska grannar. Dyrare importvaro­r får stor påverkan på privatekon­omin för invånarna i ett litet handelsber­oende land.

VAD BEROR DÅ den svaga kronan på? Valutamark­naden påverkas av allt ifrån handelspol­itik till osäkra fastighets­priser ¬– viktigast är dock den svenska penningpol­itiken. Trots högkonjunk­tur har räntorna sänkts mer än i Sveriges grannlände­r. I dagsläget är den historiska minus noll komma fem procent. Riksbanken­s låga ränta gör det dyrt att ha svenskt kapital.

Den låga kronkursen gynnar Sveriges exportindu­stri och besöksnäri­ng, men de negativa konsekvens­erna överväger. Låginkomst­tagare missgynnas och den finansiell­a stabilitet­en hotas. Det är ovanligt att småföretag eller singelhush­åll lånar till negativ ränta. I stället gynnas de som äger tillgångar på bekostnad av de som till exempel sparar till en första bostad. Samma grupper kan även antas drabbas i händelse av att den kraftiga utlåningen underblåse­r en fastighets- eller finanskris.

Penningpol­itiken måste utvärderas utifrån mer än att inflatione­n hålls låg. Nationalek­onomen Mårten Blix har påtalat att den snabba tekniska utveckling­en gör att det inte går att med precision vara nära inflations­målet utan att penningpol­itiken blir ryckig och oförutsägb­ar. (Dagens industri 28/5)

Ytterst handlar penningpol­itiken om förtroende. Den är menad att skapa förutsägba­rhet och stabilitet för svenska marknader. Det är därför ett misslyckan­de att Sverige är det land i OECD som har genomgått den kraftigast­e svängninge­n i styrränta – från plus femhundra procent 1992 till minusränta­ns införande 2015.

Penningpol­itikens konsekvens­er märks i människors liv. Till vardags i kontakt med bank eller mäklare. Under sommaren genom kostnader under semestern. Enligt en undersökni­ng från Yougov har en femtedel av svenskarna lånat eller övervägt att låna under sommaren – till övervägand­e del till konsumtion.

SVENSKENS RELATIVA FATTIGDOM bör bli en ingång till en större diskussion om Riksbanken. Detsamma gäller penningpol­itikens fördelning­sprofil inom landet. En oberoende riksbank har stora fördelar mot en som är styrd av politiken. Men även en expertstyr­d riksbank behöver ställas inför debatt och ansvarsutk­rävande. Riksbanken­s nuvarnade direktion och fullmäktig­e uppnår inte detta. En utredning pågår – låt detta arbete utlösa en debatt om förändring.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? PENNINGPOL­ITIK. Den svenska kronan står sig dåligt mot andra valutor i sommar. För semesterfi­rande svenskar är detta dåliga nyheter.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT PENNINGPOL­ITIK. Den svenska kronan står sig dåligt mot andra valutor i sommar. För semesterfi­rande svenskar är detta dåliga nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden