Ttela

Tomtarna har fått ett nytt hem

MELLERUD: TOMTEMUSEE­T PÅ PLATS I NYA LOKALERNA

- JOHAN LINDAHL

För en dryg månad sedan invigdes de nya lokalerna i Dalsland Center, där kommunalfö­rbundet Dalsland tidigare höll hus. Medan det är högsommarv­ärme och busslaster med turister utanför är det ständig jul på insidan. Julmusik i högtalarna, och tomtar högt och lågt.

Ägaren Sten Torstensso­n uppskattar att hans samling på över 500 tomtar, och ytterligar­e otaliga mängder prylar som har med julen att göra, värderas till omkring en miljon kronor.

Och den nya placeringe­n finns det idel fördelar med, menar han.

– Det var kallt i de gamla lokalerna och väldigt dyrt att värma upp på vintern. Dessutom var det inte handikappa­npassat. Nu har vi hiss, säger ägaren Sten Torstensso­n och ler brett.

Hans tomtesamli­ng är uppdelad i olika rum. I det första har han montrar med tomtar i oglaserat porslin från tidigt 1900-tal, japanska tomtar från efter andra världskrig­ets slut, och stora handgjorda i terrakotta. Och de sistnämnda kommer att öka i värde, menar Sten Torstensso­n.

– DET ÄR de sista handgjorda tomtarna som gjordes, säger han.

I och med närheten till akvedukten och den tillhörand­e turismen räknar han med att öka antalet besökare med tusen personer.

– Det kommer mycket utländska turister nu när akvedukten fyller 150 år, så vi ska satsa extra mycket i sommar, säger han.

I NÄSTA RUM har han samlat de mest udda prylarna. Smörknivss­täll, marsipanto­mtar från 1830 och Coca Cola-tomtar från USA.

I rum nummer tre står hans allra äldsta tomtar, som vid början av 1800-talet inte hade hunnit få sin röda färg ännu utan är uteslutand­e bruna. Och här bjöd Sten Torstensso­n på en lektion i tomtens historia.

– På 1600-talet höll dvärgar och småvuxna ordning på tomtar och gårdar och hade hög status. Därifrån härstammar namnet ”tomte”. När 1800-talet kom skämdes man över alla som hade handikapp och de blev undanskuff­ade i stugorna och stallen, och fick pyssla där inne istället. De hade ofta stort yvigt skägg och luva, och klädde sig i brunt, förklarar han.

Han fortsätter med att förklara hur tomten blev röd.

– I slutet av 1800-talet målade de ofta ladugårdar­na med Falu rödfärg och fick ofta färg på sig själva och luvan.

På Nordiska Tomtemusee­t är det jul året runt. Efter tio år i Mellerud tog Sten Torstensso­n sina 500 tomtar och flyttade verksamhet­en till Håverud. TTELA besökte de nya lokalerna alldeles intill Dalslands kanal.

TVÅ SOM TITTADE in för att se vad tomtemusee­t hade att bjuda på var Erik Sillén och Gustav Lidén från Stockholm.

– Det var en självklarh­et att titta in här. Jag är ett stort fan av julen och jag tycker det är härligt med tomtar, säger Erik Sillén.

 ?? BILDER: JOHAN LINDAHL ?? EN SJÄLVKLARH­ET. För Gustav Lidén (till vänster) och Erik Sillén (till höger) var besöket en självklarh­et. ”Jag är ett stort fan av julen”, sa den sistnämnde.
BILDER: JOHAN LINDAHL EN SJÄLVKLARH­ET. För Gustav Lidén (till vänster) och Erik Sillén (till höger) var besöket en självklarh­et. ”Jag är ett stort fan av julen”, sa den sistnämnde.
 ??  ?? GEDIGET INTRESSE. Museets ägare Sten Torstensso­n är nöjd med de nya lokaerna och tror att antalet besökare kommer att öka.
GEDIGET INTRESSE. Museets ägare Sten Torstensso­n är nöjd med de nya lokaerna och tror att antalet besökare kommer att öka.
 ??  ?? PITTORESKT. De nya lokalerna precis intill Dalslands kanal ska locka turister till museet.
PITTORESKT. De nya lokalerna precis intill Dalslands kanal ska locka turister till museet.
 ??  ?? ÖVER HUNDRA. Många av tomtarna är väldigt gamla. De här i oglaserat porslin är från 1910.
ÖVER HUNDRA. Många av tomtarna är väldigt gamla. De här i oglaserat porslin är från 1910.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden