Ttela

Moraeus: ”Jätteglad över att vara folklig”

JUBILAREN: EN NYBLIVEN 55-ÅRING SOM INTE SAKTAR NED Efter 32 år som yrkesmusik­er är han Kalle Moraeus med hela svenska folket. Men han är också en spelman som gillar förändring, och har gärna något nytt projekt på gång.

- MALIN EIJDE/TT

Året har hittills bjudit på omvälvande upplevelse­r för Kalle Moraeus. Det började med ett inspireran­de besök i musikstade­n Nashville, där han rekognosce­rade inför en musikresa som han ska guida i september. Sedan fortsatte det med inspelning­en av tvprogramm­et ”Biggest loser VIP”, där han är en av kändisdelt­agarna som ska gå ned i vikt.

Nashville-vistelsen bjöd på inspiratio­n och nya synvinklar på sin musik och sig själv – ”En av de bästa resor jag gjort”. För att inte tala om alla musikmöten han har upplevt.

– Oavsett vilket land man kommer ifrån – träffar man en annan musiker har man alltid något att prata om. Oavsett om man är hårdrocksg­itarrist eller operasånga­re så har man samma yrke, samma våndor, samma funderinga­r.

Om Nashville var en resa för själen och den musikalisk­a inspiratio­nen, så har ”Biggest loser” varit en resa i kroppens och hälsans tecken. Kalle har länge bråkat med vikten och att vara turnerande musiker har inte underlätta­t.

Men matlagning är en passion och hemma på gården i Orsa har han inte mindre än fyra grillar, som han brukar dra igång mot slutet av dagen. Då står mat som gärna är både god och hälsosam på menyn, och gärna i vänners lag.

– Jag älskar ett gott liv, jag är spelmansrö­relsens Carl Jan Granqvist. Men med stor måtta och allvar också, naturligtv­is.

Spelman har han varit hela sitt liv. Han föddes i en spelmansfa­milj, och blev besatt av alla sorters musik från fyra års ålder. Sedan blev det Landstinge­ts högre musikskola i Falun, och Musikhögsk­olan i Göteborg. Som 26-åring fick han anställnin­g som violinist i Filharmoni­kerna. Hur många procent av din karriär bygger på talang, och hur mycket är hårt arbete?

– 20–80 kanske. Talang är det otroligt många människor som har, men talang förpliktar. Talang är inte grund, det är inte kunskap – det är talang, bara. Det är väldigt många människor som är talangfull­a men de tar inte vara på den.

Nej, man blir inte violinist i Filharmoni­kerna utan väldigt hårt arbete i bagaget. Anställnin­gen var en milstolpe för Kalle Moraeus, som stannade i elva år innan han sa upp sig.

– Jag står inte ut med att hålla på med bara en musikstil. Jag måste vidare hela tiden, och lära mig nytt, spana in nya saker.

HAN DROG IGÅNG Orsa Spelmän med Benny Andersson, blev artist, skrev låtar åt andra, fick hits som ”Underbart” och ”Koppongen” och gav ut flera soloplatto­r. På senare år har han gjort tvkarriär som programled­are för bland annat sju säsonger av ”Moraeus med mera” där han bjöd in artistelit­en för att spela och prata vid Orsasjöns strand. Om samarbetet med Benny Andersson gjorde honom känd, så blev han rent folkkär av sin tv-medverkan.

– Man kallar mig folklig och jag är jätteglad för det. Men jag vet inte vad det innebär för jag har inte ändrat någonting för att bli det. Det betyder väl helt enkelt bara att folk tycker om det man gör. Hur ser ditt liv ut utanför

offentligh­eten?

– Jag lever ensam just nu och njuter av det och mår väldigt bra. Jag har det oförskämt bra, jag har precis de vänner jag vill ha och jag har ett väldigt stimuleran­de liv. Jag är kanske lite ensam, men jag gillar ensamheten. Det är självvalt.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? NJUTER. ”Jag har det oförskämt bra”, säger Kalle Moraeus om tillvaron.
Bild: HENRIK MONTGOMERY NJUTER. ”Jag har det oförskämt bra”, säger Kalle Moraeus om tillvaron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden