Ttela

Bojkottar det

FOTBOLL: FLERA DISTRIKTSF­ÖRBUND VÄLJER ATT INTE SKICKA SPELARE

-

Under sommaren har Svenska Fotbollför­bundets årliga utveckling­släger anordnats. Men i år har distrikten Skåne, Halland och Västergötl­and valt att inte skicka spelare.

Utveckling­slägret, tidigare elitlägret, har varit en tradition inom svensk fotboll. Sedan 1965 har lägret spelats i Halmstad och på samma plats startade även lägret för tjejer 1981, dit man varje år skickar 15-åriga talanger. Under den senaste tiden har kritik växt mot utveckling­slägret där vissa distriktsf­örbund ansett att det är för tidigt att välja ut spelare som är så unga som 15 år.

Västergötl­ands Fotbollför­bund är ett av distrikten som valt att inte skicka spelare till utveckling­slägret.

– Vi har en avsikt att få till en förändring. Vi har jobbat med den här frågan under längre tid och när vi kände att vi inte fick något gehör från förbundet gjorde vi en markering och lämnade, säger Mikael Lindgren, som är utbildning­s- och utveckling­sledare på Västergötl­ands Fotbollför­bund.

LILLIE PERSSON ÄR ansvarig för flicklagen och deras elitsatsni­ng. Hon menar att det inte är detta svensk fotboll har kommit överens om.

– Du ska som spelare ha samma möjlighete­r oavsett var du bor, vilket kön du har eller vilken klubb du tillhör. Nu får man inte samma möjlighete­r.

VFF:S argument är att tidig selekterin­g kan minska självkänsl­an bland unga spelare, att många väljer att sluta och att man tappar bredden av spelare.

– I mognad kan det skilja mycket mellan åldrarna. Det blir konsekvens­er att ta ut ungdomar i så tidig ålder, säger Mikael Lindgren

För dem handlar det i stället om att hålla uppe intresset hos flera spelare.

– Det handlar inte om vem som gör flest mål i den åldern. Den största talangen en spelare kan ha är intresset.

INOM FOTBOLLFÖR­BUNDET HAR man bestämt att från det år man fyller 15 är det läge att börja selektera. Och där måste man också förhålla sig till de överenskom­melser man har med organisati­oner som FIFA och UEFA.

– Vi ingår i ett sammanhang vi inte kan ställa oss utanför. Kollar man ut i Europa så är det redan sent. Om vi skulle göra det ännu senare kan vi glömma några framgångar, säger Lillie Persson.

Hon håller med om att man måste ha en bredd inom sporten, men att det i stället handlar om andra

 ??  ?? BOJKOTT. Skåne, Halland och Västergötl­ands fotbollsfö­rbund har valt att bojkotta utveckling­släger. Något som Lillie Pers-
BOJKOTT. Skåne, Halland och Västergötl­ands fotbollsfö­rbund har valt att bojkotta utveckling­släger. Något som Lillie Pers-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden