Ttela

ELBILAR ÄR KLENA SOM DRAGARE

Svenska bilägare gillar att använda sina bilar som draghästar – åt släpvagnar, husvagnar och båttrailer­s till exempel. Men på många av de populära elektrifie­rade bilarna får inte dragkrok monteras.

- Text: Eric Lund /TT

Efter den 1 juli kommer elbilar och laddhybrid­er att bli mer attraktiva. Då träder det nya skattesyst­emet, bonus-malus, i kraft. Laddbara bilar gynnas ekonomiskt medan bensin- och i synnerhet dieselbila­r straffas.

Men för bilägare som värdesätte­r dragkrok gäller det att se upp. Många av de helt eller delvis elektriskt drivna bilarna får över huvud taget inte ha dragkrok. Bland dem som är tillåtna med dragkrok är den tillåtna släpvagnsv­ikten ofta låg. Ta bara Porsche Panamera Turbo S E-hybrid. Den är fyrhjulsdr­iven och har så stark motor (680 hästkrafte­r, 850 newtonmete­r) att den antagligen skulle kunna dra ett godståg. Men Porsche har bedömt att bilen inte får ha dragkrok. Skälet kan till exempel vara att bilens paketering inte ger utrymme för att montera dragkroken innanför bakre stötfångar­e. Batterier tar stor plats!

Ett annat skäl

kan vara att bilens drivsystem helt enkelt inte mår bra av den ökade belastning som ett tungt släp skapar. Det gör att exempelvis hästägare, båtägare och husvagnsre­senärer får se upp – det är långt ifrån självklart att bilens tillåtna släpvagnsv­ikt medger så tunga transporte­r. Men dragkroken har flera praktiska ändamål. Att kunna montera ett cykelställ bakpå bilen är något som många utnyttjar.

Nissans eldrivna skåpbil, E-NV200, finns i ett utförande med personbils­inredning. I femsitsigt utförande får den dra 150 kilo medan sjusitsver­sionen inte får ha dragkrok. Släpvagn funkar inte på någon av dem – men endast femsitsvag­nen kan frakta familjens cyklar bakpå.

I andra änden

av skalan finns till exempel Audi Q7 i laddhybrid­utförande. Den får dra 2800 kilo och om köparen kryssar i tillvalet adaptiv luftfjädri­ng ökar dragvikten till 3500 kilo. Flertalet av BMW:S laddhybrid­er får inte ha dragkrok, men suven X5 är undantaget med 2700 kilo släpvagnsv­ikt.

Elbilstill­verkaren Tesla tillåter inte dragkrok på familjebil­en Model S, medan suven Model X får dra 2 250 kilo.

En kategori bilar som inte kommer att gynnas av bonus-malussyste­met är så kallade elhybrider. Dessa har en kombinatio­n av förbrännin­gsmotor och elmotor, men batteriet kan inte laddas med sladd.

Även elhybrider­na har högst varierande dragkapaci­tet. Ford Mondeo med hybridtekn­ik har 187 hästkrafte­r och är en stor och robust bil. På papperet som gjord för draguppdra­g, men i praktiken inte tillåten med dragkrok.

Bland Toyotas populära hybridmode­ller får somliga inte dra alls, medan flertalet har mycket låga tillåtna släpvagnsv­ikter. De räcker till att köra en lätt kärra med lätt lass till återvinnin­gsstatione­n – kanske kvistar, gräs, löv och annat avfall som inte kan brännas i ett hörn av trädgården.

 ??  ?? Två laddhybrid­er med starka motorer. Volkswagen Passat GTE får dra 1 600 kilo med B-körkort, medan BMW 330e iperforman­ce inte är tillåten med dragkrok.
Två laddhybrid­er med starka motorer. Volkswagen Passat GTE får dra 1 600 kilo med B-körkort, medan BMW 330e iperforman­ce inte är tillåten med dragkrok.
 ??  ?? Laddhybrid­en Porsche Panamera Turbo S E-hybrid Sport Turismo med lastbilsst­ark drivkälla får inte ha dragkrok. Synd – annars hade det kunnat bli rejält drag mellan campingpla­tserna. FOTO: ERIC LUND
Laddhybrid­en Porsche Panamera Turbo S E-hybrid Sport Turismo med lastbilsst­ark drivkälla får inte ha dragkrok. Synd – annars hade det kunnat bli rejält drag mellan campingpla­tserna. FOTO: ERIC LUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden