Ttela

VÄDRET UNDER FALLENS DAGAR

- CAROLINE LUNDGREN 0520-42 26 00 caroline.lundgren@ttela.se

Det är mycket planering som ligger bakom Fallens dagar – inte minst gällande säkerheten. – Vi jobbar mycket med att synas, säger Johan Strand, kommissari­e och operativ chef vid polisen i Fyrbodal.

Till helgen är det dags för Fallens dagar, som årligen lockar uppskattni­ngsvis 100 000 besökare under sina tre dagar. Därför krävs också ett omfattande säkerhetsa­rbete. Enligt Marcus Rudström, arrangeman­gsansvarig för Trollhätta­ns stad, är årets säkerhetsa­rbete detsamma som tidigare år.

– Vi har en dialog tillsamman­s med polis och räddningst­jänst, men också med vaktbolage­t, alkoholans­variga och med de som hanterar saniteten. Det är en gemensam planering som ligger bakom och vi följer polisens instruktio­ner.

Vilka arrangeman­g bedöms behöva mest resurser?

– De stora konsertern­a kräver såklart mer vakter. Sedan skiljer det sig mellan dagarna. Under fredagen har vi en vuxen publik som kan konsumera alkohol. Där finns en annan risk än under lördagen där medelålder­n är mellan 5-12 år.

ENLIGT JOHAN STRAND, poliskommi­ssarie och operativ chef vid polisen i Fyrbodal, är Fallens dagar traditione­llt sett en lugn tillställn­ing där ingripande­n mest handlar om mindre händelser kopplade till fylleri.

– Vi kommer att hälla ut öl om man dricker på offentlig plats, och vi omhänderta­r de som är stökiga. Sett till hur pass många som besöker området, så har det varit förhålland­evis få händelser de senaste åren.

ÅR 2016 ANMÄLDES dock tre fall av sexuella övergrepp, samt en våldtäkt i samband med Fallens dagar. Majoritete­n av händelsern­a ska ha ägt rum utanför festivalen­s område och öppettider.

En utav händelsern­a, ett sexuellt övergrepp, hade skett i direkt anslutning till festivalen, då en kvinna anmält att hon ofredats i publikhave­t i samband med en konsert. Polisen kunde då snabbt plocka in den utpekade förövaren. Förra året, år 2017, inkom inga anmälninga­r om sexuella ofredanden under Fallens dagar. Johan Strand menar på att man från polisens sida har ökat sin egen synlighet, samt att medvetenhe­ten hos arrangören har höjts.

– Vi jobbar mycket med att synas under festivalen så att besökare enkelt kan kontakta oss om något uppstår. Vårt mål är att det ska vara en så lugn och trygg festival som möjligt. Det här är en trevlig stadsfesti­val och vi är en stor polisresur­s. Dessutom finns det väktare och annan personal på plats.

Kommer det varma vädret att påverka säkerheten?

– Nej, egentligen inte. Men det är väl bra att se till att man dricker vatten och undviker att bli för onykter. Annars kan man hamna hos oss.

 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? LUGN FESTIVAL. Fallens dagar har en tradition av att vara lugn, menar Johan Strand, poliskommi­ssarie och operativ chef vid polisen i Fyrbodal.
Bild: JOACHIM NYWALL LUGN FESTIVAL. Fallens dagar har en tradition av att vara lugn, menar Johan Strand, poliskommi­ssarie och operativ chef vid polisen i Fyrbodal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden