Ttela

DYR BÖTER FÖR BYGGFÖRETA­G

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Ett byggföreta­g dömdes 2016 att betala 265 000 i sanktionsa­vgift för att man lät en vårdcentra­l och lägenhetsi­nnehavare flytta in innan man fått ett slutbesked. Efter att ha överklagat ända till högsta instans, Mark- och miljööverd­omstolen, fick man dock nyligen negativt besked och får inget prövningst­illstånd.

Därmed är saken slutligen avgjord och byggföreta­get måste betala ut drygt en kvarts miljon i sanktionsa­vgift som Lilla Edets miljö- och byggnämnd debiterat dem.

– Juridikens kvarnar maler ganska långsamt, men nu är vi naturligtv­is glada att frågan är avgjord, säger Anna Sternlöf, på Samhällsby­ggnadsförv­altningen i Lilla Edet.

Det handlar om en byggnation på Klosteräng i Lödöse där vårdcentra­len och boende på ett trygghetsb­oende flyttade in i februari 2016. Det var då alldeles för tidigt med att dra igång verksamhet innan ett slutbesked lämnats, vilket inte är tillåtet enligt plan och bygglagen.

MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDE­N beslutade i augusti 2016 att byggföreta­get, som å sin sida menade att det berodde på ett missförstå­nd och att det åtgärdats, skulle betala en sanktionsa­vgift på 265 000 kronor.

Detta beslut överklagad­es av byggföreta­get till Länsstyrel­sen som i november 2017 sänkte avgiften till 66 000 kronor.

Ärendet gick sedan vidare till Mark- och miljödomst­olen i Vänersborg, där avgiften åter igen fastställd­es till 265 000 kronor i april i år. Byggföreta­get ville då pröva målet i högsta instans, men beviljades inget prövningst­illstånd. Slutligt besked i ärendet har nu lämnats.

– Det var en reaktion på att man agerat på ett felaktigt sätt i byggproces­sen, och att det skulle märkas. Nu har det konstatera­ts i domstol att ett misstag begåtts, säger Anna Sternlöf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden