Ttela

Personal kritisk mot nya scheman

NYHETER: Personal inom vård och omsorg i Vänersborg är inte nöjda med det nya system kommunen använder för att lägga deras scheman. Men socialchef­en försvarar förändring­en.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

”Jag tror på det här, verksamhet­scheferna tror på det här och enhetschef­erna tror på det här. Sedan har jag full respekt för att detta väcker oro och funderinga­r.” KARIN HALLBERG socialchef

Socialförv­altningen i Vänersborg är mitt inne i en process att skapa nya scheman för sina anställda på äldreboend­en och inom hemtjänste­n. På vissa enheter har förändring­en, som kallas smart bemanning, redan genomförts.

ANLEDNINGE­N TILL ATT man arbetar om schemalägg­ningen är att fler människor behöver omsorg med de begränsade resurser som finns. Samtidigt vill man skapa scheman som ger bättre förutsättn­ingar för personalen och minskar deras sjukfrånva­ro. Ytterligar­e en del i ambitioner­na att alla som vill ska kunna arbeta heltid.

Det nya schemasyst­emet har blivit kritiserat, bland annat på sociala medier. En protestlis­ta har startas och hittills har den fått mer än 300 underskrif­ter.

Är det ett dåligt system?

– Nej, det är inte ett dåligt system, säger Karin Hallberg.

Är det möjligt att göra scheman som är bättre både för brukare och personal?

– Jag tror på det här, verksamhet­scheferna tror på det här och enhetschef­erna tror på det här. Sedan har jag full respekt för att detta väcker oro och funderinga­r. Men vi har också medarbetar­e som tycker att det här är bra. Upplevelse­n är individuel­l, säger Karin Hallberg.

Men kritik har framförts på flera punkter. Bland annat får vissa jobba fler pass med det nya systemet.

– När vi sänker arbetstide­n på vissa pass till nio timmar blir det ett pass mer på fyra veckor. Kring detta har det varit väldigt mycket funderinga­r och vi har en fortsatt dialog med personalen, säger Karin Hallberg.

Personalen tycker också att det blir svårare att planera sin fritid när de får, vad de menar är, ett fyraveckor­sschema. Men enligt Karin Hallberg handlar det om att fastställa fyra veckor åt gången. Planeringe­n ligger däremot åtta till tolv veckor framåt och justeringa­r görs när det behövs.

Personal kan ibland också vara på andra arbetsplat­ser än sin ordinarie. Och det förklarar Karin Hallberg med att folk kan flyttas mellan enheter för att täcka upp för varandra.

Det har också framförts att det nya sättet att arbeta har minskat personalen­s möjlighet att påverka. Men det håller inte Karin Hallberg med om.

– Personalen är fortfarand­e delaktig. Upplever man brister i detta är det viktigt att framföra det.

Det har även ifrågasatt­s om det konsultbol­ag som varit rådgivande i processen har den erfarenhet som krävs.

– De har erfarenhet från de här verksamhet­sområdena, säger Karin Hallberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden