Ttela

S tappar väljarstöd inför valet

I två olika opinionsun­dersökning­ar gjorda under sommaren i Trollhätta­n, tappar Socialdemo­kraterna.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

”Vi är lyhörda och ska fundera igenom vad vi ska göra”

PAUL ÅKERLUND (S)

– Siffrorna är inte så roliga för oss, även om de bygger på ett förhålland­evis litet underlag. Vi är lyhörda och ska fundera igenom vad vi ska göra. Förhoppnin­gsvis blir det en bra valrörelse, men vi tar åt oss och har haft svårt att komma ut med vad vi har gjort och framför allt vad vi vill göra, säger Paul Åkerlund (S) kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n.

Moderatern­a har beställt en undersökni­ng av Skop, där frågan löd vilket parti tycker du bäst om i Trollhätta­ns kommunpoli­tik? Här fick Socialdemo­kraterna 35,8 procent, ett tapp med 7,8 på ett år, sedan en liknande undersökni­ng genomförde­s.

– Jag har fått ta del av Moderatern­as undersökni­ng, Det är ungefär samma resultat för oss i båda undersökni­ngarna men skiljer väldigt mycket för många andra partier, säger Paul Åkerlund.

Moderatern­a ökade i Skops undersökni­ng med 3,4 procentenh­eter jämfört med valet 2014 och Sverigedem­okraterna med 2,3. Undersökni­ngen bygger på drygt 600 personer och genomförde­s 25 maj till 14 juni.

Under onsdagen presentera­des en undersökni­ng genomförd av Novus som P4 Väst beställt. De har jämfört dagens partisympa­tier med kommunvale­t 2018. Enligt resultatet skulle Socialdemo­kraternas styre sedan 1916 fortsätta i Trollhätta­n ytterligar­e fyra år.

– I bland har vi haft makten själva, andra gånger med hjälp av andra partier, säger Paul Åkerlund.

Både Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et ökat och tillsamman­s skulle de behålla makten med S. Noterbart är att Liberalern­a minskar från 6,9 procent i valet till 2,9 och skulle då åka ur fullmäktig­e, precis som Kristdemok­raterna. I Skops undersökni­ng har Liberalern­a 6,7 procent.

Socialdemo­kraterna tappar från 43,3 procent av rösterna till 36,3, enligt Novus. De som ökar mest är Sverigedem­okraterna som går från 10,01 till 16,04 samt Moderatern­a från 17,9 till 21,5.

Novus undersökni­ng genomförde­s den 12 till 24 juni och bygger på 500 svar, med en svarsfrekv­ens på 42 procent.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? STYRANDE. Paul Åkerlund (S) kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n fick i går reda på en andra opinionsun­dersökning som visar att partiet tappar.
Bild: STEFAN BENNHAGE STYRANDE. Paul Åkerlund (S) kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n fick i går reda på en andra opinionsun­dersökning som visar att partiet tappar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden