Ttela

Rebecka lider av PCOS

Rebecka Bengtsson från Frändefors, märkte redan under tonåren att mensen var ovanligt oregelbund­en, utan att veta vad det berodde på.

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

NYHETER: Den dolda sjukdomen innebär att man sällan eller aldrig har ägglossnin­g. Dessutom är den svår att upptäcka, och för Rebecka Bengtsson tog det lång tid innan hon fick sin diagnos.

Rebecka Bengtsson har alltid drömt om att bilda familj, tre småbarn har alltid varit hennes önskan.

– Alla som känner mig vet att jag alltid längtat efter barn, en egen familj.

Som tonåring märkte hon att mensen var oregelbund­en, ibland kom två perioder tätt inpå varandra och ibland blödde hon inte på flera månader. När hon under ett besök på vårdcentra­len frågade vad det kunde bero på, och om de påverkade hennes chanser att bli gravid i framtiden, viftade läkaren bort hennes oro, eftersom han tyckte att hon var för ung för att fundera på det.

– Att slippa mensen som tonåring var ju bara skönt, så då tänkte jag inte mer på det. Men jag kände att något var fel, säger Rebecka.

ÅREN GICK OCH Rebecka började få problem med ökad behåring, viktuppgån­g, diabetes och acne. Alla typiska kännetecke­n för sjukdomen PCOS. Så småningom började hon att söka på nätet, för att se vad det kunde bero på.

– Först tänkte jag att det kanske kunde vara endometrio­s, men det kändes inte som det passade exakt. Men PCOS passade in på mina symptom.

Under ett rutinbesök för sin diabetes frågade hon en sköterska om hon kunde få hjälp med en remiss till gynekologe­n, för att reda ut om de kunde vara så att hon hade

PCOS.

I höstas fick hon komma på undersökni­ng och gynekologe­n fann snabbt små cystor på äggstockar­na, det var PCOS.

– När jag frågade vad det innebar sa han att jag kunde gå hem och Googla.

Rebecka beskriver hur hon fått söka efter mycket informatio­n själv, och att hon försöker att ta alla skräckhist­orier på nätet med en nypa salt. Att söka vård för sin PCOS drar hon sig för, eftersom hon blivit nonchalera­d så många gånger tidigare när hon bett om hjälp.

– Det känns som jag är på ruta ett, vad ska jag göra nu.

REBECKA UPPLEVER ATT få, om än några, verkar veta vad PCOS är. Okunskapen har bitvis varit jobbig, eftersom det innebär att hon alltid måste förklara. PCOS är den vanligaste hormonella rubbningen hos kvinnor. De som drabbas har ofta en störd blodsocker­balans och blir ofta överviktig­a. Vilket ökar risken för sjukdomar som diabetes och hjärtinfar­kt. Det kan också vara svårare för kvinnor med PCOS att bli gravid.

– Det vänds ju, det magiska ögonblicke­t när man vet att man blir gravid blir inte så självklart. Man funderar på vilka alternativ finns det? Jag funderar ju på om jag ens kommer kunna få barn.

REBECKA SOM ÄR 26 år menar att sjukdomsbe­skedet skapat en stor stress att få barn.

– Det är ju en psykisk press, jag är ju 26 år och tiden går.

Trots sjukdomsbe­skedet finns olika vägar att gå för att få biologiska barn, men vägen dit kan bli slingrigar­e.

Rebecka önskar att hon fått mer stöd och informatio­n från vården, men tackar sin sambo och nära och kära för stödet hon fått. Och drömmarna om en egen familj finns kvar.

– Men nu kanske det räcker med ett barn. Jag tar det lite som det kommer.

 ??  ?? PCOS. Rebecka Bengtsson säger att hon funderat på om det nonchalant­a bemötandet från vården beror på hennes tatueringa­r och utseende.
PCOS. Rebecka Bengtsson säger att hon funderat på om det nonchalant­a bemötandet från vården beror på hennes tatueringa­r och utseende.
 ?? Bild: NANNA NILSSON ??
Bild: NANNA NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden