Ttela

Stängda dörrar till Sverige otänkbart när världen brinner

- PETER RÅDBERG (MP) Riksdagska­ndidat plats 1, Västra Götalands Norra

Ofta beskrivs integratio­nen som ett misslyckad­e och att det är en ödesfråga för Sverige. Jag anser att den bilden är orättvis och överdriven. En nyligen utgiven forsknings­rapport från ESO (Expertgrup­pen för studier i offentlig ekonomi) som kom ut i år, visar att flyktingar­nas andel av den förvärvsar­betande befolkning­en mer än tredubblat­s den senaste tiden. Även Arbetsförm­edlingens tillväxtra­pport visar att inom industrin stod utrikesföd­da för hela förra årets tillväxt. År 2018 och 2019 beräknas 7 av 10 jobb gå till den gruppen.

TROTS DENNA POSITIVA trend finns det kommuner som har svårighete­r med integratio­nen, exempelvis Malmö och Trollhätta­n. En av orsakerna till detta är att den kommunala vetorätten försvårar integratio­nen i Sverige.

Jag anser att samtliga svenska kommuner ska vara med och ta proportion­erligt ansvar för det svenska flyktingmo­ttagandet. Det är dags för en statlig flyktingpo­litik utan ett kommunalt veto. Kommuner ska inte kunna tacka nej till att ta sitt ansvar. Även inom EU anser jag att alla länder måste dela på ansvaret för flyktingst­römmarna till Europa.

De svenska integratio­nsprobleme­n grundas i kombinatio­nen av ett öppet flyktingmo­ttagande och en mer eller mindre stängd arbetsmark­nad för vissa grupper. Svensk arbetsmark­nad präglas av både höga trösklar och en omfattande diskrimine­ring mot utrikesföd­da.

Arbetsmark­naden måste öppnas upp för människor med låg utbildning samtidigt som det inte är hållbart att exempelvis ingenjörer och läkare med invandrarb­akgrund får sitta i myndighete­rnas väntrum i åratal innan de får sina utbildning­ar godkända i Sverige. DET KRÄVS REFORMER för att underlätta för kommunerna. Flyktingpo­litiken är ett statligt ansvar och staten måste ta en betydligt större andel av kostnaden. När staten lägger över stora kostnader på kommunerna minskar både viljan och möjlighete­n för kommuner att vara solidarisk­a mot människor som flyr från en ”värld som brinner”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden