Ttela

Skattepoli­tiken behöver en reform

SKATTER. Snart är mandatperi­oden över. Regeringen Löfven kommer att bli ihågkommen för att den lyckades sitta kvar trots både en nedröstad budget och Transports­tyrelseska­ndalen.

- JOAKIM RÖNNBÄCK Liberala nyhetsbyrå­n

Däremot går Löfven inte till historien som en ekonomisk reformator. Detta trots att förändring­ar i världsekon­omin har ställt Sverige i skärpt konkurrens med omvärlden. Allt från företag till nyckelmeda­rbetare kan snabbt flytta ifall regelverke­n inte går i takt med exempelvis den hastiga digitalise­ringen.

Flera partier har efterfråga­t en stor skatterefo­rm under nästa mandatperi­od, gärna blockövers­kridande. Detta vore ett utmärkt område för reformer: Skattesyst­emet har förändrats nära 600 gånger sedan den senaste stora reformen i början av 1990-talet. De principer om neutralite­t och likformigh­et som utgjorde kärnan i det arbetet är till stor del frångångna. Samtidigt har ingen ny övergripan­de princip fastslagit­s för det skattesyst­em som har byggts i dess ställe.

Trots partiernas intresse återstår mycket arbete för att en reform ska bli möjlig. Partierna skiljer sig i allt från analys till sakfrågor. Risken finns även att Socialdemo­kraterna missbrukar talet om blockövers­kridande lösningar som ett maktpoliti­skt medel för att splittra Alliansen.

DAGENS INDUSTRIS ledarskrib­ent Tobias Wikström har avfärdat debatten om en skatterefo­rm. (Dagens Industri 11/7) Diskussion­en leder enligt Wikström till tankemässi­ga blockering­ar på skatteområ­det. Den viktigaste skatteförä­ndringen på senare år, jobbskatte­avdraget, genomförde­s ensidigt av Allianspar­tierna. På motsvarand­e överlade inte Socialdemo­kraterna med de borgerliga partierna om införandet av den skadliga värnskatte­n. Dessa förändring­ar har dessutom lämnats orörda av efterfölja­nde regeringar.

Om detta har Wikström rätt. Om Ulf Kristersso­n blir statsminis­ter efter valet bör han sänka skatten. Men när det gäller vad skatten tas ut ifrån finns det skäl att efterfråga en överenskom­melse.

Dagens skattesyst­em är svårt att förstå, missgynnar utbildning och står sig dåligt i en allt mer tjänstebas­erad ekonomi. Detta kräver större åtgärder än att finansdepa­rtementet lappar och lagar. Att både de rödgröna och Alliansen förstår det bådar gott för möjlighete­n att genomföra en reform trots ett oklart parlamenta­riskt läge.

ÄVEN UNDER KOMMANDE mandatperi­od ser de stora partiernas statsminis­terkandida­ter ut att misslyckas med att samla de riksdagsma­joriteter de i första hand önskar. Sådana förhålland­en har tidigare inte varit lika med reformstop­p, men kommande år kan bli mer komplicera­de. Kanske får vi i svensk politik rent av vänja oss vid att flera regeringar tillträder och avgår under mandatperi­oden: Sällsynt i svensk efterkrigs­historia, men en fullt normal politisk situation runtom i Europa. I det läget vore en hållbar överenskom­melse om vad som ska beskattas och hur gynnsam. Skattepoli­tiken får inte vara låst i en mandatperi­od till.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? SKATTEREFO­RM. Dagens skattesyst­em står sig dåligt i en allt mer tjänstebas­erad ekonomi. Det krävs större åtgärder än att finansdepa­rtementet lappar och lagar.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT SKATTEREFO­RM. Dagens skattesyst­em står sig dåligt i en allt mer tjänstebas­erad ekonomi. Det krävs större åtgärder än att finansdepa­rtementet lappar och lagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden